ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Dzīvības dzirksts


Publicēts: 2.08.2008

Kas gan ir vajadzīgs, lai rastos dzīvība? Ūdens, organiskās vielas, siltums? Vai ar to pietiek? Zinātnieki jau izsenis ir mēģinājuši imitēt pirmatnējo zupu un cerējuši, ka izdosies atkārtot radīšanas brīnumu. Vēl joprojām nesekmīgi. Kas gan vēl būtu vajadzīgs? Daudzi pētnieki uzskata, ka bez elektrības nekādi nevarēja iztikt. Vai tiešām elektrības dzirksts bija tā, kas pirmatnējo zupu pārvērta par kaut ko rāpojošu, lidojošu, peldošu un staigājošu....

Granādas un Valensijas universitāšu zinātnieki izpētīja Huygens zondes datus un ir viebalsīgi secināja, ka uz lielākā Saturna pavadoņa Titāna ir vērojama elektriskā aktivitāte, kas pēc daudzu zinātnieku domām ir viens no dzīvības rašanās priekšnosacījumiem.

Huans Antonio Morente no Granādas universitātes pastāstīja, ka Titāns tiek uzskatīts par "unikālu pasauli Saules sistēmā" jau kopš 1908. gada, kad spāņu astronoms Hosē Komas Solā atklāja, ka uz šī pavadoņa ir atmosfēra.

"Uz šī pavadoņa mākoņi veidojas konvektīvās kustības rezultātā, tādēļ var rasties statiskās elektrības lauki un vētras," piebilda zinātnieks. "Saskaņā ar krievu bioķīmiķa Oparina teoriju un Millera eksperimentiem, šis faktors palielina iespējas izveidoties organiskajām un prebiotiskajām molekulām. Tādēļ Titāns ir viens no galvenajiem Cassini-Huygens projekta izpētes objektiem."

Morente paskaidroja, ka, lai noteiktu dabīgo elektrisko aktivitāti uz planētām vai to pavadoņiem, tiek mērītas tā saucamās Šūmaņa rezonanses, kas ir spektra pīķi ļoti zemas frekvences radio viļņu spektra daļā. Starp jonosfēru un virsmu atrodas lieli rezonējoši dobumi, kuros ieslēgtie elektromagnētiskie lauki rada novērojamās svārstības. Lauki sastāv no diviem komponentiem - radiāla elektriskā lauka un tangenciāla magnētiskā lauka, kuru pavada ļoti vājš tangenciālais elektriskais lauks, kas ir 100 reižu vājāks kā radiālais.

Elektrisko lauku izmērīja viens no Huygens instrumentiem - MIP zonde (kopējās pretestības zonde), kura sastāv no četriem elektrodiem, diviem raidītājiem un diviem uztvērējiem. MIP primārais uzdevums bija atmosfēras elektrovadītspējas mērījumi, bet starp katru procedūru, zonde darbojās kā dipolāra antena, izmērot atmosfēras dabīgo elektrisko lauku.

"Stabilā kritienā, bez balansēšanas, MIP būtu izmērījis elektriskā lauka vājo, tangenciālo komponenti," pastāstīja Morente. "Spēcīgais vējš izlīdzināja zondi un elektrodi varēja noteikt abu komponenšu svārstības."

Elektriskā lauka spektrs, kas tika iegūts no Huygens zondes, neatbilda gaidītajam. Tas bija visai vienmērīgs un netika novērotas Šūmaņa rezonanses.  Spānijas zinātnieku komanda nepadevās un izstrādāja metodi, ar kuras palīdzību iespējams atklāt slēptās Šūmaņa rezonanses, kas arī apstiprināja elektrisko aktivitāti uz Titāna.

Ogļūdeņraža ezeri un jūras skalojas uz Titāna. Vai zibens ir pietiekami dievišķa dzirksts, lai radītu dzīvību?

Scientific Blogging

Komentāri

  1. grifs99 tieši 2.08.2008 domāja šādi:

    Ir viens minus uz Titāna ir -180C

  2. dziviba tieši 2.08.2008 domāja šādi:

    Diez vai Titans ir labakais, kur meklet dzivibu utt. Par marsu runajot- pusi uz pusi!

  3. kkk tieši 2.08.2008 domāja šādi:

    Zupai vajag dievišķo dzirksti!;)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!