ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Cassini pēdējie trīs lidojumi garām Enceladam


Publicēts: 16.10.2015

Lai cik skumīgi arī nebūtu, bet Cassini darba mūžs neglābjami tuvojas noslēgumam. Šogad notiek pēdējie trīs lidojumi tuvu garām Saturna pavadonim Enceladam, no kuriem pirmais notika jau 14.oktobrī, bet nākamie divi plānoti 28. oktobrī un 19. decembrī. Pirmā pārlidojuma laikā Cassini fotografēja Encelada ziemeļpolu, tuvākajā punktā atrodoties 1839 km attālumā. 28. oktobrī zonde izlidos cauri vienam no ledus geizeriem virs pavadoņa dienvidpola 48 kilometru attālumā no virsmas. Pēdējā lidojuma laikā zonde atradīsies 4999 km attālumā no Encelada.

Cassini misijas sākumā, kad zonde lidoja garām Enceladam, pavadoņa ziemeļpols bija tinies ziemas tumsā. Tagad ir vasara un Saules gaisma izgaismo ziemeļpolu, tādēļ zinātnieki šajā reģionā meklēs tādus pašus ģeoloģiskās aktivitātes signālus kā dienvidpolā - geizerus un plaisas. Novērojumu laikā iegūtie dati palīdzēs saprast, vai arī ziemeļpols agrāk ir bijis ģeoloģiski aktīvs.

Kopš 2005.gada, kad Cassini atklāja ledus geizerus, Encelads ir kļuvis par vienu no daudzsološākajiem objektiem Saules sistēmā, kur mūsdienās meklēt un pētīt vidi, kura varētu būt mums pazīstamām dzīvības formām piemērota. 2015.gada martā zinātnieki paziņoja, ka Encelada okeāna dzīlēs varētu būt novērojama hidrotermālā aktivitāte, bet septembrī, ka zem ledus garozas slēpjas plašs, visu pavadoni aptverošs okeāns nevis reģionāla jūra.

"Encelada okeāna apjoms un miejiedarbība ar hidrotermālajām sistēmām, kas varētu pastāvēt okeāna dzīlēs, nostiprina pārliecību, ka uz šī nelielā Saturna pavadoņa pastāv vide, kas atgādina mūsu okeānu dzīlēs eksistējošo," teica Džonotans Lunine no Kornela universitātes. "Tādēļ ir tik kārdinoši iztēloties, ka dzīvība varētu pastāvēt šādā vietā, miljardiem kilometru tālu no Zemes."

Galvenais no trijiem pārlidojumiem notiks 28.oktobrī, kad Cassini lidos nieka 48 kilometru attālumā no Encelada dienvidpola cauri vienam no ledus daļiņu geizeriem, fotografējot un vācot informāciju, kas varētu palīdzēt labāk izprast zem ledus notiekošos procesus.

19.decembra pārlidojumā tiks mērīts no Encelada dzīlēm nākošais siltuma apjoms.

Cassini Saturna sistēmā ieradās 2004.gadā. Šobrīd vēl ir atlikuši divi gadi līdz noslēgsies Saturna sistēmas izpētes pēdējais misijas pagarinājums. Jau novembrī tiks uzsākti manevri, lai mainītu Cassini trajektoriju. Mūs gaida tuvas tikšanās ar vairākiem maziem pavadoņiem, kas atrodas tuvu gredzenu plaknei.

"Mēs turpināsim vērot Enceladu un tā aktivitāti visus atlikušos gadus," teica Linda Spilkere. "Bet šie trīs pārlidojumi būs mūsu pēdējā iespēja uz daudziem gadiem redzēt šo fantastisko pasauli tik tuvu."

NASA JPL

Komentāri

  1. marcus tieši 19.10.2015 domāja šādi:

    19. decembrī jātaisa atvadu balīte






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!