ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Galileja planēta


Publicēts: 12.07.2009

Profesors Deivids Džemisons pēta Galileo pierakstus, kas tapuši pirms 400 gadiem, jo uzskata, ka šajos rokrakstos ir aprakti pierādījumi, kas liecina par to, ka Galileo Galilejs savā laikā atklāja planētu, kuru mēs mūsdienās pazīstam kā Neptūnu.

Ja viņa pieņēmumi izrādīsies pareizi, tad tieši Neptūns būs pirmā atklātā planēta kopš antīkās senatnes laikiem.

Galileo pierakstos lasāms, ka 1612. un 1613. gados viņš novēroja Jupitera pavadoņus. Dažas naktis, kā astronoms rakstīja, viņš novēroja netālu esošu zvaigzni, kas nav atrodama nevienā zvaigžņu katalogā.

"Jau vairākas desmitgades ir zināms, ka šī zvaigzne patiesībā bija planēta Neptūns. Datorsimulācijas parāda, ka Galileo Neptūnu būtu redzējis kā nespodru zvaigznīti tieši tajā vietā, kur astronoms to novēroja," teica profesors Džemisons.

Jāpiezīmē, ka 1613. gada 28. janvārī Galileo savos pierakstos min faktu, ka neparastā zvaigzne ir nobīdījusies, attiecībā pret citu zvaigzni. Planētas, kā mēs zinām, riņķo ap Sauli un pārvietojas debesīs. Šo kustību labi var novērot attiecībā pret citām zvaigznēm.

1613. gada 6. janvāra novērojumu skicē ir atzīmēts melns punkts, kuram nav piešķirts nosaukums. Šī punkta pozīcija precīzi atbilst Neptūna atrašanās vietai.

"Es uzskatu, ka šis punkts atklāj, ka Galileo atzīmēja šo punktu vēlāk savos agrākajos pierakstos, kad tas bija vērojams tuvāk Jupiteram, bet nepievērsa sev uzmanību, jo izskatījās kā zvaigzne," skaidroja Džemisons.

Ja šis mistiskais 6. janvāra punkts būtu atzīmēts arī 28. janvāra skicē, tad Džemisons uzskata, ka Galilejs būtu zinājis, ka viņam ir izdevies atklāt jaunu planētu.

"Galileo iespējams ticēja, ka viņš ir atklājis jaunu planētu, veicot Jupitera novērojumus 1613. gada janvārī," piebilda profesors. "Ja tā ir patiesība, Galileo novēroja Neptūnu 234 gadus pirms tā atklāšanas."

Džemisons turpinās manuskriptu analīzi, lai noskaidrotu, vai astronoma pierakstos neslēpjas vēl kādi pārsteigumi.

"Galileo bija paradums sūtīt anagrammu saviem kolēģiem, lai pavēstītu par kādu jaunu, sensacionālu atklājumu. Viņš to darīja, kad atklāja Venēras fāzes un Saturna gredzenus. Iespējams, ka kaut kur ir pierakstīta vēl neatklāta anagramma, kas apliecina, ka viņš zināja, ka ir atklājis jaunu planētu," profesors Džemisons piebilda.

The University of Melbourne

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!