ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Iemūžini mākslinieku, komponistu vai rakstnieku!


Publicēts: 22.12.2014

"Tagad mums ir detalizēta, augstas izšķirtspējas visas planētas karte," teica Džūlija Edmondsa no Kārnegī Zinātnes institūta. "Tā kā zinātnieki pēta MESSENGER lielo datu apjomu, ir svarīgi piešķirt nosaukumus tiem virsmas veidojumiem, kuri ir īpaši interesanti. Piešķirot nosaukumus kalniem, krāteriem un klintīm, zinātniekim un citiem būs vieglāk komunicēt."

MESSENGER Izglītošanas un komunikāciju nodaļa (EPO) kopā ar Starptautisko Astronomijas savienību (IAU) izsludinājusi konkursu, lai pieciem Merkura krāteriem izdomātu nosaukumus. Konkursā var piedalīties ikviens interesents, izņemot EPO darbiniekus. Konkurss norisināsies no 2014. gada 15. decembra līdz 2015. gada 15. janvārim.

Saskaņā ar IAU, Merkura krāteru nosaukumiem jābūt saistītiem ar māksliniekiem, komponistiem vai rakstniekiem, kas ir bijuši slaveni vismaz 50 gadus un miruši pirms trīs gadiem vai agrāk.

Pirms izvēlaties savu kandidātu, iepazīstieties ar jau esošajiem vietvārdiem uz Merkura. Piemēram, Rainis jau uz Merkura ir, otru reizi iesniegt nebūs prāta darbs. Kā arī kārtīgi izpētiet savu kandidātu, jo, to piesakot, būs jāuzraksta neliels apraksts, kā arī jānorāda avots, no kura ņemti fakti.

Jāatceras, ka izvēlētais vārds nevar būt politiski, reliģiski vai militāri nozīmīgs. Kā arī jāņem vērā, ka šāds nosaukums nedrīkst būt izmantots kādam citam Saules sistēmas objektam. Pat ja izvēlēto personu vārdi atšķiras, uzvārds nedrīkst būt izmantots kāda cita veidojuma nosaukumā. Izvēlēto nosaukumu vari pārbaudīt IAU mājas lapā, izmantojot meklēšanas lauku (Search by Feature Name).

No iesūtītajiem variantiem sākotnēji tiks izvēlēti 15, no kuriem savukārt IAU atlasīs piecus finālistus. Tie tiks paziņoti 2015. gada marta beigās vai aprīlī, kas sakritīs ar MESSENGER darba beigām. Atgādināsim, ka MESSNGER ap Merkuru riņķo kopš 2011. gada. Sākotnējais misijas mērķis bija iegūt 2500 attēlus. Tas jau ir krietni pārsniegts, jo kosmiskais aparāts uz Zemi ir nosūtījis vairāk kā 250 000 fotogrāfiju. 2015. gada pavasarī MESSENGER misija noslēgsies ar kosmiskā aparāta ietriekšanu Merkura virsmā.

Mums ir daudz izcilu personību, piemēram, Krišjānis Barons. Viņš būtu cienīgs atrasties turpat kur Rainis.

Piedalies un iesaki savu variantu!

International Astronomical Union

Komentāri

  1. Agzas tieši 13.01.2015 domāja šādi:

    Nu tad iesniedza kāds to Baronu? Diez, ja vairāki iesniedz vienu, vai tas ir no svara?

  2. Agzas tieši 13.01.2015 domāja šādi:

    Tiesa, Baronam ir mazā planēta (Krišbarons)..

  3. Agzas tieši 14.01.2015 domāja šādi:

    Nu tad tagad rakstiet par citiem. Barons iesniegts (tur bija minēts, ka šis vārds nevar būt izmantots priekš veidojumiem UZ planētam, nevis planētām pašām :) )

  4. Redaktors tieši 14.01.2015 domāja šādi:

    Ar saviem dižgariem mēs varētu visu Merkuru nosēt :)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!