ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Tikšanās ar Plutonu jau pēc 6 dienām!


Publicēts: 8.07.2015

2015. gads mūs ir lutinājis ar daudziem jaukiem notikumiem - Dawn veiksmīgi sasniedzis Cereru, Philae pamodies, Latvijā bija vērojama brīnišķīga ziemeļblāzma un daļējs Saules aptumsums. Jau pēc dažām dienām šiem vēsturiskajiem notikumiem pievienosies NASA zondes New Horizons lidojums garām Plutonam, kas notiks 2015. gada 14. jūlijā. Jau tagad fotografētie attēli ir daudz labāki par raibo bumbu, kas bija redzama Habla teleskopa attēlos.

New Horizons, kas 4. jūlijā saskārās ar nelielām problēmām, jau šobrīd aktīvi strādā, vācot zinātnisko informāciju. Piemēram, kosmiskā aparāta instrumenti ir konstatējuši metāna klātbūtni uz Plutona. Lai arī tas nav nekāds jaunums, jo šis ķīmiskais savienojums uz Plutona tika reģistrēts jau 1976. gadā, izmantojot teleskopus uz Zemes, atradums apstiprina instrumentu gatavību darbam.

Metāns (CH4) ir bezkrāsaina gāze bez smaržas, kas ir plaši sastopama uz Zemes. Uz Plutona esošais metāns varētu būt saglabājies no Saules sistēmas veidošanās pirmsākumiem.

Darbam aktīvi tiek gatavots arī ALICE instruments, kas veiks Plutona gaisīgās atmosfēras mērījumus. Dažas stundas pēc tam, kad New Horizons būs palidojis garām Plutonam, ALICE novēros Saules gaismu, kas spīdēs cauri mazās planētas atmosfērai.

"Iedomājieties, ka Plutonu no otras puses apgaismos triju miljonu vatu spuldzīte," teica Rendijs Gledstouns no Dienvidrietumu Izpētes institūta.

ALICE spektrometrs veiksmīgi veica Saules novērojumus 16. jūnijā, atrodoties 5 miljardu kilometru attālumā no zvaigznes. Iegūtie dati tiks izmantoti, lai interpretētu 14. jūlija mērījumus.

New Horizons turpina fotografēt Plutonu un tā sistēmu. Jaunākie publiskotie attēli tapuši laika posmā no 1. līdz 3. jūlijam.

No jaunākajiem attēliem ir izveidota arī sākotnējā Plutona virsmas karte, kurā izceļas divi veidojumi. Viens no tiem ir aptuveni 3000 kilometru garais tumšais veidojums, kas nodevēts par "vali". Pa labi no tā atrodas gaišāks 1600 kilometrus liels reģions. Ekvatora apvidū ir redzami vairāki tumši plankumi, bet tieši virs "vaļa" astes atrodas gaišs "virtulis", kura diametrs varētu būt aptuveni 350 kilometri.

NASA

Komentāri

  1. marcus tieši 8.07.2015 domāja šādi:

    nespēju iedomāties kāda varētu būt 3 miljonu vatu spūldzīte

  2. cydonia tieši 8.07.2015 domāja šādi:

    >marcus
    vispār jau gaismu mēra savādāk, bet lai vai kā.
    lampiņa uz Luxor hotel Las Vegas ir apmmēram 300 000 W, tātad 10 šitādas :)
    http://richardbarron.net/traveller/wp-content/uploads/2011/10/las-vegas-luxor-01.jpg

  3. gudriem tieši 10.07.2015 domāja šādi:

    Vēl 4 dienas un beidzot iraudzīsim pundurplanētu

  4. cydonia tieši 10.07.2015 domāja šādi:

    > gudriem
    kādu bildi gan jau ka atsūtīs, bet pa nopietnam vāks datus. visu savākto datu pārsūtīšana uz zemi aizņems 16 mēnešus. tā ka jaunumus par plutonu saņemsim ik dienu vēl ilgi pēc flyby.

  5. Elvijs tieši 10.07.2015 domāja šādi:

    Galvenais jānovēl neskartam spēt izlidot cauri Plutona sistēmai... kas zin, cik daudz sīko "atlūzpavadoņu" (iemesla izmešanai no planētu ģildes) Plutons varētu būt spējis ap sevi savākt, kurus uz daudziem gadiem redzējis būs tikai New Horizons






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!