ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Sputņika līdzenums un citi Plutona jaunumi


Publicēts: 19.07.2015

Jaunākajā attēlā, kas tika publiskots NASA New Horizons preses konferencē 2015.gada 17.jūlijā, redzams plašs līdzenums bez krāteriem, kas nav vecāks par 100 miljoniem gadu. Iespējams, ģeoloģiskie procesi tur notiek joprojām. Sasalušie klajumi atrodas uz ziemeļiem no ledus kalniem. Attēls fotografēts 2015.gada 14.jūlijā, kad New Horizons atradās 77 000 km attālumā no Plutona.

"Attēlā redzamo nav viegli izskaidrot," teica Džefs Mūrs. "Plašu, ļoti jaunu līdzenumu, kuros nav krāteru, atklājumus pārsniedz visu, ko mēs cerējām ieraudzīt."

Interesantais ledainais reģions neformāli nodēvēts par Sputņika līdzenumu. Tā virsma ir sadalīta neregulāras formas segmentos, kuru vidējais diametrs ir 20 kilometri. Tos atdala seklas gravas, dažās no kurām ir tumšākas krāsas materiāls, bet dažās ir redzami nelieli pakalni, kas paceļas virs līdzenuma. Dažās vietās uz virsmas redzamas nelielas bedres, kuras varētu būt veidojušās sublimācijas rezultātā, kad ledus ir pārvērties gāzē.

Neregulārās formas veidojumi varēja rasties, virsmai saraujoties. Līdzīgs process notiek uz Zemes, kad izžūst dubļi. Otra iespēja ir, ka neregulārās formas laukumi varēja rasties konvekcijas procesu rezultātā, kad materiāls ir pacēlies augšup.

Attēla izšķirtspēja ir aptuveni 1 kilometrs uz pikseli. Augstākas izšķirtspējas attēli varētu palīdzēt saprast, kas ir šis neparastais reģions un kā tas ir veidojies.

Interesanti ir arī RALPH instrumenta dati, kas atklāj oglekļa monoksīda ledus koncentrāciju "sirds" reģionā, kas nodēvēts par Tombo reģionu par godu Plutona atklājējam.

Jaunākajos datos ir redzams arī tas, ka Plutona ar slāpekli bagātā atmosfēra stiepjas vismaz 1600 km tālu. Ar citiem instrumentiem ir izdevies reģistrēt aukstu un blīvu jonizēto gāzi desmitiem tūkstošiem kilometriem tālu aiz Plutona, kas liecina par to, ka pundurplanētas atmosfēru aizpūš Saules vējš.

Atmosfēras novērojumi notika aptuveni stundu pēc tam, kad New Horizons atradās vistuvāk Plutona virsmai. Ja jūs atrastos uz kosmiskā aparāta, tas izskatītos kā Saules aptumsums. Pagaidām gan Zemi ir sasniegusi "aisberga virsotne" no tiem datiem, kas iegūti, analizējot Saules gaismu, kas spīdēja cauri atmosfēras slāņiem. Pilns "aptumsuma" datu apjoms uz Zemi tiks nosūtīts augustā.

Interesants ir arī jaunākais Hārona virsmas attēls, kurā redzama vairākiem krāteriem izraibināta virsma, kā arī ļoti neparasts kalns, kuram apkārt izveidojies "grāvis". Attēls fotografēts 14.jūlijā, kad New Horizons atradās aptuveni 79 000 km attālumā.

 Ņemot vērā, ka uz Zemi ir nosūtīti tikai 1-2 procenti no pārlidojumā iegūtajiem datiem, ir skaidrs, ka Plutona mozīka kopā tiks likta vairākus gadus. 

NASA

Komentāri

  1. Nelabojams tieši 19.07.2015 domāja šādi:

    Patīkami, ka kalni reiz sasaistīti arī ar alpīnisma vēsturi - tiem dots Everesta izcilā pirmuzkāpēja Tenzinga Norgaja vārds. Manuprāt, viņš vispār ir viena no izcilākajām PERSONĪBĀM jaunlaiku vēsturē un jau sen bija ko tādu pelnījis.
    Gaidām pārējos rezultātus :)
    P.s. Offtopic mazliet, bet interesanti... Norgajs savās atmiņās raksta par tikšanos ar Dalailamu, kas tolaik bija vēl zēns, šķiet, 14gadīgs. Daudz ko atdotu, ja varētu Dalailamam pajautāt, vai šo tikšanos atceras arī viņš?

  2. renrins tieši 20.07.2015 domāja šādi:

    @Nelabojams Zini stipri šaubos vai Tenzings Norgajs bija pirmais cilvēks kurš uzkāpa Everestā. Pirmais zināmais, iespējams. :)
    Komentējot šīs sezonas īpašo notikumu Plutonu, tad ceru ka Plutons atgūs to vietu, kura tam pienākas un viņš tāpat ka tajā laika, kad es skolā gāju un Astronomijas stunās tiks dēvēts par planētu, nevis pundurplanētu, ka tagad. :)

  3. Nelabojams tieši 20.07.2015 domāja šādi:

    Visu cieņu Melorijam un Irvinam. Tomēr R.Mesners pēc attiecīgās virsotnes pieejas apsekošanas atzīst, ka nevar konstatēt nekādas pēdas, kas par to liecinātu un kam tur būtu jābūt. Tā ka ļoti maz ticams. Bet man nekas pretī nebūtu :)
    Pundurplanēta paliks, tur virsmas īpatnības, lai kādas tās arī nebūtu, nav no svara. Kā Koipera joslas dalībnieks šamais nav iztīrījis savas orbītas apkārtni un tad nu par šo nevīžību nācās samaksāt ar planētas statusu... Bet šādas definīcijas tik viegli un vienkārši vis nemaina.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!