ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Plutoīdi


Publicēts: 12.06.2008

Divus gadus pēc Plutona pazemināšanas un pasludināšanas par ne-planētu jeb pundurplanētu Starptautiskās astronomijas biedrības (IAU) ģenerālā asambleja ir izveidojusi jaunu pundurplanētu kategoriju, kurā ietilps visas pundurplanētas, kas līdzinās Plutonam un atrodas tālāk aiz Neptūna orbītas. Plutoīds ir dzimis!

Neteikšu, ka latviski šis nosaukums skan pārmēru grezni, bet nu vismaz Plutonam ir kāds mierinājums pēc planētas statusa atņemšanas.

Plutoīdi ir debess ķermeņi, kas riņķo ap Sauli aiz Neptūna orbītas. Tiem piemīt pietiekami liela masa un attiecīgi arī gravitācija, lai izveidotu sfērisku vai tuvu tai formu. Plutoīdi neriņķo pa "iztīrītu" vidi. To pavadoņus nesauc par plutoīdiem, pat ja to izmēri ir visai tuvi pašam plutoīdam. Divi zināmie un vārdā nosauktie plutoīdi ir Plutons un Erīda. Nav izslēgts, ka attīstoties tehnoloģijām, izdosies atklāt arvien jaunus plutoīdus, kas visticamāk atrodas Kuipera joslā.

Jāpiezīmē, ka pundurplanēta Cerera nav plutoīds, jo tā atrodas asteroīdu joslā starp Jupiteru un Marsu. Patreizējie novērojumi liecina, ka Cerera ir unikāls objekts, kuram nav līdzinieku Saules sistēmā. Tādēļ Cererai netiks veidota atsevišķa pundurplanētu kategorija.

IAU nodarbojas ar planētu un to pavadoņu "kristīšanu" jau kopš 1900to gadu sākuma.

Franču valodā vārds plutoid rakstās plutoïde, spāņu valodā plutoide, bet japāņu - 冥王星型天体.

IAU

Komentāri

  1. dzimmijs13 tieši 13.06.2008 domāja šādi:

    Atcerēties pat vairāk nekā vienkārši, pēc analoģijas ar vārdu - plukata. Jā, gribi vai negribi, prātā nāk kaut kur redzēta karikatūra, kā nabaga Plutonu izraida no elitārā planētu kluba. Jā, plukatām te nav vietas!
    Mjā, tikai kā mūsu planētu klasificētu iespējamie Jupiteru apdzīvojošie gāzveida giganti?






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!