ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Un tagad par laikapstākļiem uz Marsa


Publicēts: 20.02.2019

Tieši tā varētu teikt laikapstākļu ziņu diktors laikā, kad cilvēki jau būtu kolonizējuši sarkano planētu. Lai arī šobrīd neviens Homo sapiens uz Marsa vēl nav spēris savu kāju, informācija par laikapstākļiem - temperatūru, atmosfēras spiedienu, vēja ātrumu un virzienu - tiek vākta jau tagad. To dara jaunākais NASA aparāts InSight, kas nolaidās Elysium Planitia 2018.gada 26.novembrī

Publiski pieejamā vietnē izvietota informācija par temperatūru, vēja ātrumu un virzienu, kā arī atmosfēras spiedienu, kāds reģistrēts konkrētajā datumā. Grafikos attēloti pēdējo trīs dienu dati detalizētākā izvērsumā. Grafikos tumšākā tonī atzīmētas nakts stundas.

InSight atrodas ziemeļu puslodē, kur šobrīd vēl valda ziema, kas gan tuvojas izskaņai. Gan dienas, gan nakts laikā temperatūra ir zemāka par 0 grādiem pēc Celsija. Ja dienas laikā temperatūra vēl šķiet pieņemama jeb paciešama, tad naktīs, varat iedomāties, cik laba termoizolācija būs nepieciešama nākamo kolonizātoru mitekļiem.

APSS instruments, kas izstrādāts NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas speciālistiem sadarbojoties ar Kornela universitātes un Spānijas Astrobioloģijas centra darbiniekiem, nodrošina līdz šim visdetalizētāko informāciju par laikapstākļiem uz sarkanās planētas. Dati tiek reģistrēti katru sekundi un uz Zemi nosūtīti reizi dienā. Plānots, ka misija un attiecīgi arī šīs informācijas reģistrācija ilgs vismaz divus Zemes gadus, ļaujot sekot līdzi arī gadalaiku izmaiņām.

Laikapstākļu dati tiks izmantoti arī, lai atfiltrētu "troksni" jeb apstākļus, kas varētu ietekmēt misijas svarīgākos instrumentus - seismometru un dzīļu temperatūras mērīšanas iekārtu. Tos abus ietekmē Marsa krasās temperatūras svārstības. Seismometru ietekmē arī atmosfēras spiediena un vēja parametru izmaiņas, radot viltus "marsatrīces". Lai pareizi interpretētu šo instrumentu savākto informāciju, zinātniekiem jāsaprot, kā vides parametri ietekmē sensorus.

APSS sastāvā ir viens gaisa spiediena mērītājs un divi temperatūras un vēja stipruma un virziena mērītāji. Interesanti, ka šie instrumenti ir pārbūvēti un modificēti Curiosity misijas rezerves sensori. Zinātnieki cer, ka vēja sensori ļaus labāk izprast, kā putekļi pārvietojas Marsa atmosfērā, piemēram, palīdzot noskaidrot, pie kāda vēja ātruma putekļi tiek pacelti augšup. Savukārt atmosfēras spiediena mērītājs, kas ir daudzkārt jutīgāks nekā tie, ar kuriem bija aprīkoti Viking un Pathfinder, spēs "sajust", ja dažu metru attālumā veidosies putekļu viesulis, kas ir zema spiediena struktūra.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!