ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ūdens, visapkārt ūdens!


Publicēts: 19.03.2013

NASA Marsa izpētes mobilā laboratorija Zinātkāre, kuru pēdējā laikā piemeklē informācijas tehnoloģiju problēmas, ir konstatējusi ūdeni saturošu minerālu klātbūtni netālu no ieža, kura urbšanas rezultātā tika apstiprināta ūdens klātbūtne uz šīs planētas tās agrīnā attīstības etapā.

Pavisam nesen Zinātkāres komanda publiskoja urbumā iegūtā parauga analīžu rezultātus, kas liecina, ka Marsa agrīnā attīstības periodā uz šīs planētas ir pastāvējuši mikrobiem labvēlīgi dzīves apstākļi. Tuvākās apkārtnes izpētes rezultāti liecina, ka šādi apstākļi pastāvējuši plašākā zonā ap urbšanas vietu.

Izmantojot kameru, kas uztver infrasarkano starojumu, un instrumentu, kas ar neitronu palīdzību nosaka ūdeņraža klātbūtni iežos, zinātnieki noskaidroja, ka ap mālus saturošo klinti ūdeni saturošo minerālu ir vairāk nekā vietās, kuras Zinātkāre ir apciemojusi agrāk.

"Daži dzelzi saturoši ieži un minerāli ir nosakāmi ar MastCam tuvo infrasarkano staru filtriem," paskaidroja Džims Bels no Arizonas štata universitātes.

Spožuma attiecības starp dažādiem MastCam reģistrētajiem viļņu garumiem var norādīt uz ūdeni saturošu minerālu klātbūtni. Šī metode tika izmantota, lai analizētu "Jelovnaifas līča" iežus, kuros tika veikts urbums un ievākti pirmie Marsa iežu paraugi. Dažas šī reģiona klintis caurvij gaišas dzīslas.

"Ar MastCam mēs ieraudzījām paaugstinātu ūdeni saturošo minerālu daudzumu šaurajās dzīslās, kas šķērso daudzas klintis šajā apgabalā," paskaidroja Melisa Rīsa no Kalifornijas Tehnoloģiju institūta. "Šajās spožajās dzīslās ir ar ūdeni bagāti minerāli, kas atšķiras no māliem, kurus satur klintis."

Uz Zinātkāres esošais Krievijas veidotais neitronu dinamiskā albedo instruments (DAN) uztver ūdeņradi, kas atrodas zem laboratorijas. Lielākoties šis ūdeņradis ir sastopams kā ūdens molekulas, kuras piesaistītas minerāliem.

"Mēs skaidri redzam signāla izmaiņas no nolaišanās vietas līdz Jelounaifas līcim," teica Maksims Ļitvaks no Kosmosa izpētes institūta Maskavā. "Jelounaifas līcī ūdens ir vairāk nekā agāk nobrauktajā maršrutā. Pat pašā Jelounaifā mēs redzam ievērojamas variācijas."

Kanādas izstrādātā alfa daļiņu rentgenstaru spektrometra (APXS) dati norāda, ka procesos mitrajā vidē, kuru rezultātā izveidojās atklātie māli, tika izmantoti praktiski tie paši ķīmiskie elementi, kas sastopami citur. Zinātkāres urbuma parauga analīze liecina, ka tas ir bazalts, kurā esošās silīcija, alumīnija, magnija un dzelzs proporcijas atbilst šī tipa iezim. Bazalts ir visbiežāk sastopamais iezis uz Marsa. Tā izcelsme tiek saistīta ar vulkānisko darbību. Zinātnieki uzskata, ka tieši bazalts ir sākotnējais materiāls, no kura veidojās nogulumieži, kurus pēta Zinātkāre.

Putekļi, kas klāja iežus, APXS instrumentam radīja papildus signālu, tādēļ sākotnējā analīze neliecināja par bazalta tipa klintīm. Tikai pēc tam, kad aplūkojamais klints gabals tika notīrīts ar īpašu slotiņu, atklājās ieža patiesā daba.

"Novācot putekļus, mēs ieguvām precīzāku signālu, kas liek domāt par bazalta tipa sastāvu," skaidroja Marieks Šmits no Broka universitātes.

Visticamāk, ka nogulumieži Jelounaifas līcī veidojušies pēc tam, kad oriģinālās bazalta klintis sadalījās fragmentos, tika pārvietotas un izveidoja nogulumiežu daļiņas, kuras tika pakļautas ūdens ietekmei.

NASA JPL

Komentāri

  1. Mārča tieši 20.03.2013 domāja šādi:

    Vai kāds no zinātkāres Mars laboratorijas instrumentiem spēj noteikt arī iežu aptuveno vecumu , ne tikai iežu struktūru un molekulas līmenī?

  2. rupucis tieši 27.03.2013 domāja šādi:

    Curiosity instrumenti tiešā veidā (pēc radioaktīvo izotopu proporcijām) Marsa iežus datēt nevar. Aptuvens Marsa virsmas vecums ir zināms no krāteru skaitīšanas pavadoņu fotogrāfijās. Marsa hronoloģija pagaidām ir visai neprecīza lieta.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!