ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Skolēni atrod alu uz Marsa


Publicēts: 18.06.2010

16 skolēni no Evergrīnas vidusskolas Kalifornijā pētīja NASA zondes Mars Odyssey attēlus, lai meklētu lavas kanālus uz Marsa. Viņiem izdevās atrast caurumu, kas varētu būt ieeja šādā alā.

Arizonas štata universitātes Marsa izglītības projekta ietvaros vecāko klašu skolēni pēta Marsu. Kopš 2004. gada projektā jau ir piedalījušies vairāk kā 50 000 skolēnu.

Konkrētās vidusskolas skolēni vēlējās atrast Marsa apgabalus, kur visbiežāk sastopami lavas kanāli. Analizējot attēlus, kuri fotografēti ar NASA Mars Odyssey zondes THEMIS kameru, viņi pētīja Pavonis Mons vulkānu un tuvākos apgabalus. Attēlu izšķirtspēja ir 18 metri uz pikseli.

Divos attēlos skolēni pamanīja potenciālos lavas kanālus. Trešajā attēlā viņi pamanīja nelielu, melnu, apaļu plankumu. Daudzi Marsa lavas kanāli ir kolapsējoši, veidojot bedrīšu ķēdes, kurām ir plakanas pamatnes un slīpas malas. Plankumam, kuru atklāja skolēni, šķiet, ka ir stāvas malas.

Pirmo reizi šādi objekti "uzpeldēja" 2007. gadā, kad Glens Kašings publicēja vairākus THEMIS attēlus, kurās bija redzami vairāki šādi objekti uz Marsa. Kašings uzskatīja, ka šīs alas ir ieejas nesabrukušos lavas kanālos. THEMIS kameras datos bija redzams, ka šie caurumi ir aukstāki dienā, bet siltāki naktī fotogrāfētajos attēlos.

"Šī ir jauna bedre," skolēniem teica Kašings. "Un šī ir tikai otrā, kas saistīta ar Pavonis Mons."

Kašings aprēķināja, ka bedre ir aptuveni 190 metrus plata un vismaz 115 metrus dziļa.

Skolēni šo vietu ir iesnieguši HiRISE komandai, lai uz Mars Reconnaissance orbiter esošā kamera to nofotografētu daudz augstākā izšķirtspējā (aptuveni 30 centimetri uz pikseli).

Arizona State University

Komentāri

  1. shauttra tieši 18.06.2010 domāja šādi:

    nuja, attēli ir tik daudz, ka paši nevar visus izanalizēt, tāpēc pieliek pie darba skolēnus!

  2. Jupis tieši 18.06.2010 domāja šādi:

    Bļā, ja mani skolas laikā būtu likuši pie tādiem darbiem, būtu vnk ideāli...

  3. Nelabojams tieši 18.06.2010 domāja šādi:

    Lūk, amīšu izglītības sistēmas gaišā puse. Lumpeni var veģetēt pēc sava prāta, bet spējīgie skolēni normālā mācību procesā, turklāt ar nestandarta domāšanu un uzdevumiem... kamēr mūsu IZM velk zem viena deķa spējīgos, debilos, indigo, vienkārši vidusmēra bērnus, alkašu atvases, utt., un ir tikai atsevišķas skolas, kuru prestižs ļauj turēties tam pretī (bet kopā ar sliktiem blakusefektiem).






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!