ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Marsa sausie mākoņi


Publicēts: 7.12.2007

Pamatojoties uz datiem, kas iegūti simulējot Marsa mākoņu veidošanos, zinātnieki ir secinājuši, ka tie ir daudz sausāki nekā agrāk tika uzskatīts. Pētītie mākoņi ir veidoti no sasaluša ūdens, gluži kā daži mākoņu veidi šeit uz Zemes.

"Šie mākoņi veidojas ļoti zemās temperatūrās, kas parasti ir mīnus 100 un vairāk grādi pēc Celsija," skaidroja Tonijs Kolaprete no NASA. "Laboratorijas apstākļos mēs atklājām, ka šādos apstākļos izraisīt mākoņu veidošanos ir daudz grūtāk nekā tika domāts agrāk."

Simulācijā iegūtie dati liecina, ka mākoņus veidojošās daļiņas ir lielākas un tadejādi "tās nosēžas ātrāk un mākoņu ir mazāk un atmosfēra līdz ar to sausāka," piebilda Kolaprete.

Agrāk zinātnieki uzskatīja, ka Marsa mākoņi veidojas brīdī, kad gaisa relatīvais piesātinājums ar mitrumu sasniedz 100%, bet jaunie pētījumi pierādīja, ka piesātinājumam ir jābūt daudz lielākam.

"Mēs gribam izprast Marsa klimatu, kā uz sarkanās planētas notiek ūdens aprite," pastāstīja Kolaprete. "Šai sistēmai, līdzīgi kā uz Zemes, mākoņi ir ļoti nozīmīgs posms, lai gan tie veidojas savādāk kā šeit."

Marsa ūdens apritē dominē milzīgā ledus cepure planētas ziemeļu polārajā apvidū. Kad ziemeļu puslodē ir vasara, ledus iztvaiko un vēji aiznes ūdens tvaikus uz dienvidu polu.

"Ūdens daudzums Marsa atmosfērā ir atkarīgs no laika un vietas," Kolaparte pastāstīja. Atmosfērā esošie mākoņi kontrolē ūdens daudzumu, kas nāk no ziemeļu pola un ceļo uz dienvidu polu.

Ūdens, kas nonāk dienvidpolā, sasalst uz virsmas. Kolaparte pastāstīja, ka laikā, kad dienvidu puslodē ir pavasaris, ūdens iztvaiko un atkal atgriežas ziemeļos. Šis cikls atkārtojas gadu no gada.

Kolaparte piebilda, ka, ja viss Marsa atmosfērā esošais ūdens nosēstos un planētas virsmas un sasaltu, tad tas izveidotu slāni, kura biezums būtu 1/5 daļa no cilvēka mata biezuma.

"Mākoņu masa parasti sastāda 10-20% no visa ūdens apritē esošā ūdens daudzuma. Uz Marsa atmosfēra ir daudz sausāka," stāstīja Kolaparte.

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!