ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kā gulbji balti padebeši iet...


Publicēts: 2.09.2008

Gan jau ka katrs no mums reiz ir gulējis zālē un lūkojies kā virs galvām nesteidzīgi un majestātiski peld baltie mākoņi. Izrādās, ka mākoņos lūkojamies ne tikai mēs, sentimentālās, divkājainās būtnes, bet arī bezkaislīgi roboti, kas atrodas sarkanās planētas ziemeļos. Phoenix attēlu sērija sakombinēta nelielā īsfilmiņā, kas ļauj arī mums pavērot Marsa mākoņus.

Video fragments veidots no 10 kadriem, kas nofotografēti 10 minūšu laikā ar Phoenix virsmas stereo kameru. Fotogrāfijas tapušas Sol 94 jeb 29. augustā (pēc Zemes laika).

Zinātnieki uzskata, ka šos mākoņus veido ledus daļiņas. Pēdējās dienās ledainā dūmaka Phoenix laboratorijas nolaišanās vietā ir visai bieža parādība.

Phoenix patlaban gatavojas nākamā parauga analīzei TEGA krāsniņā.

Papildus augsnes analīzei, Phoenix komanda vēlējās noteikt vēja virzienu. Attēlā redzamie mākoņi pārvietojas rietumu, ziemeļrietumu virzienā. Šis atmosfēras fenomens lieliski raksturo Marsa ūdens ciklu. Kad ziemeļu puslodē ir vasara, ūdens tvaiks piesātina atmosfēru. Viedojas mākoņi, migla un sarma uz augsnes. Phoenix statiskā laboratorija vairākkārt ir novērojusi sarmu tuvējā apkārtnē.

 

Universe Today

Komentāri

  1. cydonia tieši 3.09.2008 domāja šādi:

    piebildīšu, attēlā redzamie mākoņi atrodas apmēram 8000 metru augstumā.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!