ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jaunumi no HiRISE


Publicēts: 3.08.2008

Kosmiskais kuģis Mars Reconnaissance Orbiter ir sagādājis jaunu baudījumu mūsu acīm. Projekta ietvaros ir publicēti jauni sarkanās planētas attēli, kuros redzams gan Meridiani Planum, kurā atrodas visurgājējs Opportunity, gan Marsa kāpas, gan milzīgās Athabasca Valles kanālu sistēmas daļa.

Meridiani Planum, pa kuru pēdējos četrus gadus braukā Marsa visurgājējs Opportunity, nav tikai plakans un bezgalīgs līdzenums. Opportunity ir izpētījis dažus no šī reģiona krāteriem. Savukārt HiRISE kamera ir nofotgrafējusi vienu no lielākajiem krāteriem šajā apvidū. Attēlā redzama krātera iekšdaļa, bet tā mala ir palikusi ārpus kadra. Visinteresantākās īpatnības ir nogulumiežu krāvumi, kas izskatās kā milzīgas kāpnes. Visticmāk šīs klintis ir izgrauzis vējš, bet iespējams arī ūdens ir piedalījies dīvaino formu veidošanas procesos.

Vēl viens interesants attēls tapis tālu ziemeļos, kur augsnes virskārta regulāri sasalst un atkūst. Šādas kāpas un daudzstūrainus pakalniņus var atrast arī statiskās laboratorijas Phoenix tuvumā. Šie daudzstūri veidojas augsnes virskārtā esošajam ledum regulāri saraujoties un izplešoties. Virs daudzstūriem veidojas kāpas. Smiltis un putekļi tiek pūsti pāri šai cietajai virsmai līdz izveidojas kāpa.

Pēdējā attēlā redzama Athabasca Valles kanālu sistēmas neliela daļa, kas atrodas uz ziemeļiem no Marsa ekvatora. Šai sistēmai ir interesanta ģeoloģiskā vēsture. Iespējams to izveidojuši viens vai vairāki katastrofāli ūdens plūdi. Nesenākā vēsturē cauri kanāliem ir plūdusi lava. Gan ūdens, gan lava ir nākusi no nedaudziem izplūdens punktiem, kas atrodas Cerberus Fossae, kas ir aptuveni 1600 kilometrus garš lūzums.

HiRISE

Komentāri

  1. dziviba tieši 3.08.2008 domāja šādi:

    Skaistas bildes! droshvien tas ir udens?

  2. Disxx tieši 4.08.2008 domāja šādi:

    Iespaidigi ateli itseviski pirmais... vienigi neparak saprotu kas ir tas zilais krasas kas tiek raditas vairaku dimensiju ateliem vai udens...

  3. Aiv J. tieši 5.08.2008 domāja šādi:

    Diez, cik liela platība ir attēlota tajās bildēs?






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!