ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jauns kanāls uz Marsa


Publicēts: 20.03.2014

19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā tika uzskatīts, ka uz Marsa ir kanāli, kurus izrakušas saprātīgas būtnes. Lai arī mūsdienās līdz šim nav izdevies atklāt tehnoloģiski attīstītu civilizāciju uz sarkanā Zemes kaimiņa, kanāli tur ir. Atšķirībā no agrāk iztēlotajiem taisnajiem kanāliem, šobrīd atrasto izcelsme ir saistīta ar dabas procesiem uz Marsa gan tagad, gan dažādos vēstures posmos.

Salīdzinot Marsa orbitālās zondes Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) augstas izšķirtspējas attēlus, kas tapuši 2010. gada novembrī un 2013. gada maijā, izdevās atklāt jaunu kanālu, kas izveidojies kāda dienvidu augstkalnes krātera nogāzē.

Šādi kanāli uz Marsa nav retums. Attēlos redzams, ka vienā no vecākā kanāla līkumiem uzkrātais materiāls ir izlauzis jaunu ceļu, izveidojot kanālu. Tā kā starp abiem fotografēšanas datiem ir pagājis nedaudz vairāk kā viens Marsa gads, ir grūti noteikt, kurā no gadalaikiem ir noticis nogruvums. Citos HiRISE attēlos ir redzams, ka šāda tipa aktivitātes visbiežāk notiek ziemās un ir saistītas ar oglekļa dioksīdu nevis ūdeni.

NASA JPL

Komentāri

  1. cimbols tieši 20.03.2014 domāja šādi:

    Kur foto ar ziemas aktivitātēm un oglekļa dioksīdu nevis ūdeni?

  2. sss tieši 31.03.2014 domāja šādi:

    Oglekļa dioksīds šķidrā veida? Ko Jūs tur pīpējat? Viņš no ledus pārvēršas gāzē nevis tek ka upīte.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!