ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Fēniks vs Marsa ūdens (0:1 Marsa labā)


Publicēts: 17.06.2008

Pēc ilgajām pūlēm iebirdināt TEGA krāsniņā Marsa augsni, beidzot ir izdevies iegūt pirmos augsnes paraugu rezultātus, kas liecina, ka ūdens tajos karsēšanas laikā nav bijis. Tomēr zinātnieki neatmet cerības un turpinās meklējumus.

2008. gada 11. jūnijā Phoenix komanda atviegloti uzelpoja, jo beidzot izdevās saķepušo Marsa regolītu iedabūt TEGA krāsniņā. Nedēļas nogalē tika veikti pirmie testi un šķiet, ka te ir izdevušies. Pirmajā piegājienā paraugs tika uzkarsēts līdz 35oC. Šādā temperatūrā visam ūdenim, kas varēja būt paraugos, vajadzēja izkust. Otrajā fāzē paraugu uzkarsēja līdz 175oC. Ūdens tvaiku klātbūtne netika konstatēta.

Zinātnieki nav īpaši pārsteigti par rezultātiem, jo regolīta paraugs ilgi nogulēja uz laboratorijas virsmas līdz izdevās to iedabūt krāsniņā. Ja arī paraugā bija ūdens ledus, tad tas gandrīz momentā iztvaikoja. Tā kā uz Marsa atmosfēras spiediens ir neliels, ledus kūstot neveido šķidru ūdeni, bet uzreiz pārvēršas tvaikos.

Nākamo dienu laikā TEGA krāsniņa tiks uzkarsēta līdz 1000oC. Šādā temperatūrā iztvaikos visi minerāli, kas ķīmiski ir saistīti ar H2O, CO2 vai SO2.

"Mēs ceram, ka atradīsim minerālus, kuri ir ķīmiski saistīti ar ūdeni un kuri to "atlaidīs" pie tik augstas temperatūras," paskaidroja Viljams Bointons no Arizonas universitātes.

Minerālos konstatēta ūdens klātbūtne liecinātu, ka klintis kādreiz ir bijušas saskarsmē ar šķidru ūdeni. Marsa visurgājēji Spirit un Opportunity jau agrāk ir atraduši liecības sarkanās planētas ekvatoriālajos reģionos, ka kādreiz tur ir bijis tekošs ūdens.

Zinātnieki ir pārliecināti, ka pirmajā paraugā neesošais ūdens neko nepierāda un turpmākajos pētījumos tiks atrasti pierādījumi šīs vielas eksistencei uz Marsa.

Phoenix turpina rakt. Vienā no pēdējām "raktuvēm" atklājās balts materiāls 6 līdz 7 cm dziļumā. Vai tas ir ledus vai sāļi? Gabals no šī baltā materiāla ir nokritis atstatu no pārējā plankuma un zinātnieki to turpinās novērot, lai uzzinātu, vai tas ir ledus vai nē.

"Tas varētu būt ledus un tas varētu būt arī sāls. Mums ir jāpaņem paraugs un jāizanalizē," pastāstīja Pīters Arvidsons no Vašingtonas universitātes. "Ja tas ir ledus, tad šim atsevišķajam gabalam ir jāmainās."

Nākamie darbi tiks veikti apgabalā, kas nodēvēts par Brīnumzemi, kas ir daļa no poligonālā paugura Češīras kaķis. Zinātnieki uzskata, ka ledus iespējams slēpjas aptuveni 20 cm zem virmsas.

SPACE.com

Komentāri

  1. cydonia tieši 17.06.2008 domāja šādi:

    uz marsa, vietā kur nolaidās fēniks, atmosfēras spiediens svārstās ap 8.5 milibāri. Tas nozīmē, ka šķidrs ūdens var pastāvēt temperatūras diapazonā no 0°C līdz kaut kur apmēram 7-10°C. Otra parādība, diezgan cieši saistīta ar atmosfēras spiedienu, ir teperatūras starpība dažādos augstumos. Kaut kur lasiju ka temperatūra uz virsmas un pāris metru augstumā var atšķirties pat par 20°C. Neesmu pārliecināts, vajadzētu pārbaudīt.

  2. cydonia tieši 17.06.2008 domāja šādi:

    ir pieejama pirmā augstas izšķirtspējas, taču pagaidām vēl ne visai apstrādātā panorāma.
    http://my1.photodump.com/Anonymous/Veryrgeanheonix.jpg

  3. cydonia tieši 17.06.2008 domāja šādi:

    links kaut kā nepareizi iekopējās... :-/
    http://my1.photodump.com/Anonymous/Veryrgeanheonix.jpg

  4. cydonia tieši 17.06.2008 domāja šādi:

    mja. linku nevarēs iekopēt. starspace vajadzēs piedomāt kā interpretēt procentu zīmi. tas dzēš nākamos simbolus.
    http://my1.photodump.com/Anonymous/Very_procets_20large_procents_20Pan_procents_20Pheonix.jpg
    _procets_ - attiecīgi aizvietojams

  5. Redaktors tieši 17.06.2008 domāja šādi:

    http://articles.techrepublic.com.com/5100-10878_11-6183568.htmlhttp://tinyurl.com/create.phpAtstarpes failu nosaukumos nav labais tonis... vismaz ieteicams maksimāli izvairīties.

  6. Hams tieši 17.06.2008 domāja šādi:

    Tinyurl laba lieta, noder gariem linkiem.

  7. cydonia tieši 17.06.2008 domāja šādi:

    atstarpes viennozīmīgi ir slikti. tinyurl zināju, bet neiedomājos :(
    nu ko, labāk vēlāk nekā nekad :)
    http://tinyurl.com/6xx9n6

  8. ree tieši 17.06.2008 domāja šādi:

    1) http://my1.photodump.com/Anonymous/Very large Pan Pheonix.jpg
    2) http://hop.02.lv/B0Lūdzu! Abi pietiekami īsi un strādā. ;)

  9. vilnis tieši 1.07.2008 domāja šādi:

    Kāpēc dažas bildes ir melnbaltas? Vai tad mūsdienās, īpaši ar tādiem finanšu resursiem ir grūti krāsainu bildīti nofotografēt?

  10. cydonia tieši 2.07.2008 domāja šādi:

    >vilnis
    Kāpēc dažas bildes ir melnbaltas?hmm. kas ir krāsu fotogrāfija? kā veidojas krāsas tavā digitālajā ziepju traukā? droši vien vienīgajam ccd priekšā ir filtrs, kas filtrē trīs rupjas pamatkrāsas, tādejādi zaudējot vismaz 66un vairāk) no orģinālās ccd izšķirtspējas, kā arī zaudējot daudz informācijas par fotografējamā objekta izskatu konkrētos vļņu garumos.phoenix kamerām ir (ja nemaldos) 12 dažādi maināmi filtri, sekojoši var iegūt daudz precīzāku attēlu attiecīgajā spektrā, pilnā ccd izšķirtspējā. kas no zinātniskā viedokļa (informācijas ko satur attēls) ir liels ieguvums. krāsas tiek ģenerētas izmantojot attēlus kas uzņemti izmantojot dažādu krāsu (viļņu garumu) filtrus. bet katrs atsevišķs attēls, protams, ir melnbalts, ja tā var teikt.īstenībā, tavā ziepju traukā notiek apmēram tas pats, tikai visas trīs melnbaltās bildes tiek uzņemtas vienlaikus, upurējot izšķirtspēju un smalko informāciju par objekta patieso izskatu. ģimenes foto ar to pietiek. zinātnei, ne visai.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!