ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ultima Thule labākais attēls ieradies


Publicēts: 26.02.2019

Detalizētākais Ultima Thule portrets ir saņemts. Attēla, kas tapis New Horizons lidojot garām Koipera joslas objektam 6628 kilometru attālumā, izšķirtspēja ir 33 metri uz pikseli. Attēls fotografēts ar LORRI kameru 6,5 minūtes pirms tuvākā attāluma sasniegšanas brīža. Kā atzina projekta vadošais pētnieks Alans Šterns, Ultima Thule pārlidojums bija daudz grūtāks nekā pirms dažiem gadiem notikušais lidojums garām Plutonam. Blāvā Koipera joslas objekta un New Horizons tikšanās, kas notika abiem objektiem lidojot viens otram garām ar ātrumu 51 000 km/h, prasīja daudz augstāku precizitāti.

Attēlos redzami virsmas veidojumi, kādi nav pamanāmi iepriekš saņemtajos attēlos. Piemēram, apaļi, gaiši plankumi. Tuvāk terminatora līnijai redzami krāteriem līdzīgi veidojumi. Vai tie radušies sadursmju rezultātā, vai sublimējoties gaistošajiem savienojumiem, vai kolapsējot struktūrām, kas atrodas zem objekta virsmas - uz šiem jautājumiem zinātniekiem vēl jāmeklē atbildes.

Ultima Thule attēli ir ar daudz augstāku izšķirtspēju nekā tie, ko 2015.gada jūlijā New Horizons nofotografēja, palidojot garām Plutonam. Nelielo pārlidojuma attālumu (3500 km) ļāva realizēt 2017. un 2018.gadā veiktie Ultima Thule okultāciju novērojumi, kā arī Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) Gaia misijas datu analīze.

Šobrīd New Horizons turpina savu ceļu cauri Koipera joslai un atrodas vairāk nekā 6,6 miljardu kilometru attālumā. Signāls no kosmiskā aparāta līdz Zemei ceļo nedaudz ilgāk kā 6 stundas.

Jaunākie LORRI attēli tiek publiskoti katru piektdienu.

NASA, Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!