ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

NASA plāno pilotējamu misiju uz asteroīdu


Publicēts: 8.07.2008

Starspace.lv jau rakstīja par plānotajiem Orionu lidojumiem. Misijas Zemes orbītā un uz Mēnesi ir zināmas un tiek tikai precizētas. Par tālākiem lidojumiem runā nākotnes formā. Ap 2030.gadu, Orion iespējams dosies uz Marsu. Varbūt kādreiz uz kādu asteroīdu. Šķiet tieši misija uz asteroīdu sāk iegūst reālus apveidus. Jau kādu laiku NASA klīst runas par asteroīda 2000 SG344 apmeklējumu.

2000 SG344 kļuva plaši pazīstams 2000.gadā, kad to atklāja Zemes tuvumā. 2000. gada septembrī tas palidoja garām Zemei "nieka" 5 miljoni kilometru attālumā. 2000 SG344 ir mazs asteroīds. Tā diametrs ir tikai 40 metri. Svars 1,1 miljons tonnu. Orbīta ir ļoti līdzīga Zemes orbītai ap Sauli. Tāpēc ir izteikti arī minējumi, ka tas varbūt nemaz nav asteroīds, bet gan Saturn raķetes daļa no Apollo laikiem. Pagaidām grūti spriest, objekts ir mazs un atrodas tālu. Katrā ziņā, ja "patin filmu atpakaļ" var redzēt, ka objekts atradās Zemes tuvumā 1971.gada augustā. Apollo 15 startēja 1971.gada 26.jūlijā (2000 SG344 orbītas simulācija).

Misija varētu notikt pirms atvēzēties uz Marsu. Tā ilgtu apmēram trīs mēnešus un dotu nenovērtējamu pieredzi. Tās laikā varētu novērtēt gan psiholoģiskus efektus ilgstošu kosmisko lidojumu laikā, gan izmēģināt visdažādākās tehnoloģijas, kuras būs nepieciešamas Marsa misijām. Savāktie paraugi varētu palīdzēt izprast Saules sistēmas veidošanos un vēsturi. Iespējams, būtu vērts izmēģināt arī kādu asteroīdu briesmu novēršanas tehnoloģiju, jo kādu dienu mēs ar to varam saskarties. Iespējams, ar šo pašu 2000 SG344 kaut kad 2071.gadā.

Precīzāki asteroīda orbītas mērījumi ir atsaukuši trauksmi, ka tas varētu ietriekties Zemē 2030.gada septembrī. Taču no kosmisko mērogu viedokļa tas tomēr atradīsies ļoti tuvu. Tas būtu piemērots brīdi ekspedīcijai. Pēc 7 nedēļu ceļojuma Orion kuģis atrastos asteroīda tuvumā. Par cik šī asteroīda gravitācija ir tuvu nullei, kuģim, visticamāk, nāksies sevi piesprādzēt pie asteroīda. Šī paša iemesla dēļ arī astronauti nevarēs gluži parasti pastaigāties pa asteroīdu.

Šāda asteroīda misija prasītu mazāk degvielas nekā Mēness misija. Tomēr no navigācijas viedokļa tā būtu izaicinājums. Asteroīda izmērs ir tikai 40 metru un tas griežas ap savu asi lidojot ar ātrumu 45,000 km/h.

Pašreiz 2000 SG344 atrodas 1,5 AV attālumā no Zemes.

Vēl viens kandidāts, uz kuru varētu veikt vienu no pirmajām Orion asteroīdu misijām ir 415 metru lielais 99942 Apophis.

Rakstu sagatavoja Ints pēc NASA materiāliem

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!