ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mirklis pirms ISON tiekas ar Sauli


Publicēts: 20.11.2013

ISON nepielūdzami tuvojas Saulei. Vēl tikai dažas dienas un tā pazudīs zvaigznes svelmē. Izmantojot Habla teleskopu, ir izdevies nofotografēt šo komētu vēl pirms tās novērojumus apgrūtinās spožā Saules gaisma. ISON 2013. gada 28. novembrī atradīsies tikai 1,2 miljonu kilometru attālumā no Saules virsmas. Komētai būs jāpārcieš gan iespaidīgs karstums, gan Saules spēcīgā gravitācija. Turēsim īkšķus, lai ledainajai viešņai izdodas ne tikai pārvarēt šos pārbaudījumus, bet arī priecēt ziemeļu puslodes iedzīvotājus ar iespaidīgu iznācienu pirms došanās atpakaļ mūžīgā aukstuma valstībā.

Attēls veidots no 2. novembra novērojumiem, kas veikti, izmantojot sarkano un zilo filtrus. Komētas komai raksturīga zilgana nokrāsa, bet aste ir sarkanīgāka. Komu veidojošais ledus un gāzes atstaro zilo gaismu, bet astē esošie putekļi vairāk atstaro tieši sarkano gaismu.

Līdz 2013. gada 1. novembrim ISON komēta uzvedās klusi. Pēc tam komēta piedzīvoja divus izvirdumus, kuru rezultātā izmestās gāzes apjoms ir krietni pieaudzis. Lai arī komēta drīz pazudīs spožajos Saules staros, to pagaidām iespējams saskatīt ar binokļa vai teleskopa palīdzību Jaunavas zvaigznājā, kas uzaust neilgi pirms saullēkta.

Space Telescope

Komentāri

  1. fds tieši 20.11.2013 domāja šādi:

    Tad būs redzama ar neapbruņoto aci vai nē?

  2. Redaktors tieši 20.11.2013 domāja šādi:

    Cerēsim uz to...






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!