ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jaunākais bubulis - 2013 TV135


Publicēts: 18.10.2013

Pasaulē uzradies jauns bubulis - asteroīds 2013 TV135. Daudzos medijos jau izskanējusi ziņa, ka tas 2032. gadā sadursies ar Zemi. Lai arī gaidīt "pasaules galus" ir stilīgi, vai tiešām mūsu planētas bojāeja ir tik tuvu un tik nenovēršama?

Asteroīds 2013 TV135 2013. gada 16. septembrī atradās 6,7 miljonu kilometru attālumā no Zemes. Tā diametrs varētu būt aptuveni 400 metri. Vistālākajā orbītas punktā tas pietuvojas Jupitera orbītai, bet perihēlijā šķērso Zemes orbītu. 2013. gada 8. oktobrī to atklāja Krimas Astrofizikas observatorijas astronomi. 2013. gada 14. oktobrī šis asteroīds bija viens no 10 332 zināmajiem Zemei tuvajiem objektiem.

Ņemot vērā, ka no aptuveni četrus gadus ilga orbitālā perioda novērojumi ir veikti tikai nedēļu, izkliegt skaļus saukļus, ka mums draud sadursme ar 400 metrus lielo objektu, ir visai pāragri. Sākotnējie aprēķini liecina, ka asteroīds 2013 TV135 Zemes tuvumā varētu nonākt 2032. gadā. Šobrīd iespēja, ka tas sadursies ar Zemi ir 1/63000.

Tā kā turpmākajos mēnešos objekts būs viegli novērojams, sākotnējie orbītas aprēķini tiks precizēti un visticamāk sadursmes draudi mazināsies vai pilnībā tiks izslēgti.

"Izsakoties savādāk, iespēja, ka asteroīds nesadursies ar Zemi ir 99,998%," teica NASA Zemei tuvo objektu programmas vadītājs Dons Jeomans. "Šis ir nesen paveikts atklājums. Palielinoties novērojumu skaitam, es paredzu, ka mēs varēsim būtiski samazināt vai pilnībā izslēgt jebkādu sadursmi pārredzamā nākotnē."

Tā kā joprojām lielākais drauds cilvēcei uz šīs planētas ir ... pati cilvēce.

NASA

Komentāri

  1. Mārča tieši 18.10.2013 domāja šādi:

    Paldies par situācijas izklāstu . Tātad tā bija dzeltenā preses uzpūsta sensācija..
    Objektīvi spriežot tuvā orbītā gar zemi lido bieži garām maāzāk izmēra asteroīdi !!

    Kas ir pērhīlijs? Esmu nedaudz atpalicis no astronomijas jēdzieniem!!

  2. Redaktors tieši 18.10.2013 domāja šādi:

    Mazākos pat bieži vien nepamana. Vai nu tie klusi aizlido garām, vai arī ar mazāku vai lielāku šovu sadeg Zemes atmosfērā. Samērā reti gadās tādi eksemplāri kā Čeļabinskā. Drīzāk pat jāsaka, ka mūs pastāvīgi ieskauj dažāda lieluma akmeņi. Ar mazākiem satiekamies bieži, bet tur mūs glābj atmosfēra. Ar lielākiem, par laimi, retāk, lai gan nevar izslēgt iespēju kādu noķert tiešā trāpījumā. Ne par velti mūsdienās aktīvi strādā pie asteroīdu atvairīšanas/iznīcināšanas stratēģijām. Jo problēmas biezā slānī lidinās ap mums. Tas ir tikai laika jautājums, kad kādai no tām nāksies pievērsties gana personiski.

    NASA NEO lapā iespējams sekot līdzi zināmajiem, kuri gatavojas lidināties tuvu garām - http://neo.jpl.nasa.gov/ca/ .

    Perihēlijs - kāda Saules sistēmas objekta orbītas tuvākais punkts Saulei. Orbītas tālākais punkts no Saules ir afēlijs. Ja par atskaites punktu izvēlamies Zemi, tad mums sanāks perigejs un apogejs. Ja Mēnesi - periselēnijs un aposelēnijs.

  3. Redaktors tieši 7.11.2013 domāja šādi:

    Papildus novērojumi un orbītas aprēķini ļāva pazemināt sadursmes iespēju pēc Torino skalas līdz 0.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!