ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

2015 TB145 portreti


Publicēts: 5.11.2015

Droši vien labi atceraties aptuveni 600 metrus lielā asteroīda 2015 TB145 lidojumu garām Zemei. Savā orbītā ap Sauli vistuvāk Zemei milzīgais bluķis pielidoja Helovīna vakarā, 2015.gada 31.oktobrī, aptuveni plkst. 19:00 pēc Latvijas laika. Attēli, kas iegūti 30.oktobrī ar Aresibo radioteleskopu, atklāja, ka asteroīds bija pienācīgi izdekorējies, lai pabiedētu Zemes iedzīvotājus. Pamata satraukumam gan nebija nekāda. Asteroīds mierīgi palidoja garām mūsu planētai, ļaujot astronomiem iegūt lieliskus šī debesu ķermeņa radara attēlus.

Aresibo radioteleskopa iegūto attēlu izšķirtspēja ir 7,5 metri uz pikseli. Izrādījās, ka asteroīds ir aptuveni 600 metrus liels un vienu rotāciju ap savu asi veic piecās stundās.

Savukārt novērojumos, kas tika veikti ar Mauna Kea (Havaju salas) kalnā izvietoto infrasarkano staru teleskopu (IRTF), iegūtie rezultāti norāda, ka objekts 2015 TB145 visticamāk ir mirusi komēta, kuras gaistošās sastāvdaļas laika gaitā ir iztvaikojušas.

"Mēs atklājām, ka objekts atstaro aptuveni 6% no Saules saņemtās gaismas," teica Višnu Redijs. "To var salīdzināt ar svaigi uzklātu asfaltu, un, lai gan mums uz Zemes tas šķiet tumšs, tas ir gaišāks par tipisku komētu, kas atstaro 3-5% gaismas. Tas liecina, ka objekts varētu būt komēta. Tā kā nav novērojama koma, secinājums ir, ka tā ir mirusi komēta."

Savukārt 31.oktobrī asteroīds tika fotografēts ar Grīnbenksas un Goldstounas radioteleskopu palīdzību, iegūstot attēlus ar 4 metru izšķirtspēju uz pikseli. Jaudīgs signāls mikroviļņu diapazonā tika raidīts no 70 metrus lielā Goldstounas radioteleskopa. Atstaroto signālu uztvēra 100 metrus lielais Grīnbenksas radioteleskops.

Nākamā reize, kad asteroīds 2015 TB145 atradīsies Zemes tuvumā, būs 2018.gada septembrī, lai gan šajā gadījumā "tuvums" būs ļoti nosacīts. Asteroīdu no Zemes šķirs aptuveni 38 miljoni kilometru.

NASA

Komentāri

  1. puuce tieši 5.11.2015 domāja šādi:

    Mazliet tā kā pēc miroņgalvas izskatās. Vēl tikai katrā pusē pa stilba kaulam, un sanāk " Jautrais Rodžers ".






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!