ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

„Venta-1” tiek gatavota startam


Publicēts: 1.04.2016

Šā gada 16. – 17.martā Ventspils Augstskolas pārstāvji piedalījās „Venta-1” vibrācijas testos, ko organizēja Brēmenes Universitātes partneri Minhenē. Saskaņā ar līgumu, kas noslēgts 2015.gada janvārī starp Brēmenes Universitāti un Ventspils Augstskolu, plānots, ka satelīts „Venta-1” tiks palaists orbītā ap zemi ar Indijas nesējraķeti PSLV šī gada otrajā ceturksnī. Laika līdz startam nav atlicis daudz un pašlaik notiek intensīvs darbs, lai satelītu sagatavotu startam. Lai gan tehniski satelīts bija uzbūvēts un prezentēts jau 2011.gadā, tikai tagad, kad ir zināma nesējraķete, ar ko tas tiks nogādāts kosmosā, var tikt veikti satelīta drošības testi, kuru programmu nosaka nesējraķetes īpašnieks.

Vācu partneri „Venta-1” nogādājuši Minhenē, kur vienā no Maksa Planka institūta laboratorijām tiek veikti vibrācijas un vakuuma testi. Indijas puse, pasūtot šos testus un strikti nosakot to programmu, nerūpējas tikai par satelīta drošību, bet arī par to, lai stipru vibrāciju un mehānisku pārslodžu rezultātā kāda no satelīta atdalījusies detaļa nesabojā citu aparatūru, kas tiks pacelta kosmosā kopā ar „Ventu 1”. Tāpēc šajos testos satelītu pakļauj vibrācijām ar tieši tādām frekvencēm un tādām amplitūdām, kādas ir sagaidāmas nesējraķetes PSLV pacelšanās laikā.

Ventspils Augstskolas pārstāvjiem tika prezentēts izmainīts satelīta „Venta-1” vizuālais tēls. Skaidrots, ka tas saistīts ar nepieciešamību izpildīt konkrētas nesējraķetes prasības. Plānojot visas kosmosā nogādājamās aparatūras izvietojumu nesējraķetē, par lietderīgu atzīta pēc iespējas vairāku satelītu kā vienas vienības atdalīšana no raķetes. Tas palielina drošību laikā, kad tūlīt pēc atdalīšanās no raķetes satelīti „spieto” tuvu viens otram un var notikt sadursme. Tā kā projekta „Venta-1” vācu partneri vienlaicīgi ar “Venta-1” satelītu nodrošina startu arī itāļu studentu satelītam “Max Valier”, tad uz raķetes korpusa abi satelīti tiks nostiprināti kopā. Sajūgti kopā tie tiks arī atdalīti no raķetes un tikai pēc nonākšanas atklātā kosmosā ar komandu no zemes tiks atdalīti viens no otra, lai turpmāko dzīvi orbītā vadītu pilnīgi autonomi. Šis apstāklis licis mainīt „Ventas-1” saules paneļu konfigurāciju – vienas lielākas plaknes vietā, kā tas bija redzams agrāk publiskotajos attēlos, saules baterijas tagad ir izvietotas uz satelīta korpusa skaldnēm, tā, lai to izmēri nepārsniegtu satelīta korpusa izmērus. Vācu partneri skaidro, ka šādā konfigurācijā tiekot ieekonomēts arī kopējais svars, jo nepieciešama tikai viena atdalīšanas sistēma, ar kuru satelīts ir piestiprināts pie raķetes korpusa un pēc komandas saņemšanas tiek atbrīvots.

Šobrīd Ventspils Augstskolas inženieri gaida izmainītā satelīta tehniskos zīmējumus, lai pēc tam dotos uz Brēmeni un veiktu satelīta sistēmu pārbaudi. Plānots, ka satelīts būs jānogādā uz Indiju maija sākumā.

Ventspils Augstskola

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!