ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

SENTINEL-3A nākamie instrumenti


Publicēts: 9.03.2016

Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) Zemes novērošanas pavadonim Sentinel-3A pārbaudes un kalibrēšanas režīmā darbojas jau trīs instrumenti. Kā pirmais tika ieslēgts okeānu un sauszemes krāsu instruments (OLCI), nākamais rindā bija radara altimetrs (SRAL) un visbeidzot pienāca arī jūras un sauszemes virsmas temperatūras radiometra (SLSTR) kārta. Protams, tas vēl nenozīmē, ka satelīts ir gatavs pilnvērtīgam darbam. Instrumentu pārbaudes un kalibrēšana turpināsies vēl aptuveni piecus mēnešus.

Pirmais, kas nonāca radara altimetra redzeslokā, bija Atlantijas okeāna ziemeļu apgabals, kas ir viens no dinamiskākajiem okeānu reģioniem uz Zemes. Sentinel-3A dati ir šaurā josla, kas stiepjas pāri Golfa straumei. Salīdzinājumam fonā ir redzama jūras līmeņa augstuma karte, kas visai precīzi saskan ar novērojuma datiem. Jūras līmeņa augstuma karte tiek veidota, izmantojot CryoSat, Jason-2 un SARAL/AltiKa satelītu datus.

Sentinel-3A altimetrs nodrošinās precīzus jūras līmeņa mērījumus, viļņu augstuma datus un arī informāciju par vēja ātrumu okeāna virsmas līmenī. Šie dati tiks izmantoti Copernicus okeāna prognožu sistēmās, kā arī, lai novērotu jūras līmeņa izmaiņas.

Pēdējo 20 gadu laikā katru gadu jūras līmenis vidēji paaugstinās par 3 milimetriem, bet šis skaitlis atšķiras dažādās pasaules vietās. Sentinel-3A iegūtie dati palīdzēs izsekot arī šīs reģionālās izmaiņas.

Jūras un sauszemes virsmas temperatūras radiometrs (SLSTR) mēra no Zemes virsmas atstaroto enerģijas apjomu deviņās spektrālajās joslās, ieskaitot redzamo gaismu un infrasarkano starojumu. Instruments ne tikai reģistrēs sauszemes un jūras virsmas temperatūru, bet arī vēros, vai kaut kur nav izveidojies plašs ugunsgrēks.

Pirmie SLSTR instrumenta attēli ir fotografēti redzamajā gaismā, jo infrasarkanie kanāli vēl nav ieslēgti.

Vienā no attēliem redzam Kanāriju salas, Madeiras salu un Āfrikas piekrasti. Ar augiem klātā zeme iekrāsojas sarkanos toņos. Labi redzama arī ar sniegu klātā Teides vulkāna virsotne. Iegūtie dati palīdzēs analizēt augu segas stāvokli.

Nākamajā attēlā redzama plaisa ledū, kas atrodas uz austrumiem no Antarktīdas pussalas. Plaisa ir aptuveni 2km plata, dažās vietās sasniedzot pat 4 km. Ledājā redzamas arī nelielākas plaisas.

Pēdējā attēlā, kas fotografēts 2.martā, redzama Eiropa. Arī šeit augu valsts iekrāsota sarkanos toņos. Virs Lielbritānijas redzama vētra "Džeiks".

Termālie kanāli tiks ieslēgti pēc dažām nedēļām, bet tiem, kas vēlēsies Sentinel-3A datus sākt izmantot ar pilnu jaudu, būs jāpaciešas vēl gandrīz piecus mēnešus, kamēr instrumenti tiks kalibrēti.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!