ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Prasmes, kuras, cerams, nevajadzēs izmantot


Publicēts: 25.07.2013

Tās ir prasmes un iemaņas, kuras visi cer, ka astronautam nekad nenāksies izmantot, bet tās ir ārkārtīgi svarīgas Starptautiskās kosmiskās stacijas astronautiem, kur tuvākā slimnīca ir vairāk nekā tikai simtiem kilometru tālu. Tieši tādēļ astronauti un to skaitā arī Eiropas Kosmosa aģentūras astronauts Aleksandrs Gersts uzlabo šīs prasmes uz Zemes, izejot apmācību kursu slimnīcā.

Šobrīd astronauti kosmiskajā stacijā pavada vidēji sešus mēnešus, kuru laikā tiek veikti gan montoni ikdienas darbi, gan dažādi zinātniskie eksperimenti, gan izgājieni atklātā kosmosā. Apkalpes locekļiem ir jāspēj tikt galā ar ārkārtas situācijām - gan tādām, kas saistītas ar tehniku, gan tādām, kur uz spēles likta cilvēka veselība un pat dzīvība, jo no tuvākās slimnīcas viņus šķir simtiem kilometrus tāls un grūts ceļojums.

Katrā misijā piedalās vismaz divi medicīnas virsnieki, kuri ir apguvuši dažādas medicīniskās procedūras. Šie astronauti spēj gan sašūt brūces, gan salabot zobu.

Aleksandrs uz kosmisko staciju dosies 2014. gadā. Lai arī viņš jau ir pabeidzis medicīnas virsniekam nepieciešamo apmācību kursu, zināšanu pilnveidošanai astronauts tika nosūtīts uz Uniklinik slimnīcu, lai piedalītos medicīnisko gadījumu risināšanā, ar kuriem viņam, cerams, nenāksies saskarties reālās misijas laikā.

Šīs trīs dienu ilgās apmācības ir Eiropas Astronautu centra un Uniklinik Köln sadarbības rezultāts.

Aleksandrs praktizējās, izmantojot manekenu, kas tiek lietots slimnīcas anestēzijas speciālistu apmācībā. Tas spēj samiegt acis, elpo un reaģē uz injekcijām. Astronauts pilnveidoja iemaņas arī urīna kateteru un intravenozo sistēmu uzstādīšanā.

Pēc procedūru veikšanas, izmantojot manekenu, Aleksandrs piedalījās operācijās, asistēja neatliekamās palīdzības un intensīvās terapijas nodaļās, iepazīstot visdažādākās klīnskās procedūras, tai skaitā pacienta vitālo funkciju novērošanu.

"Šīs apmācības bija ļoti noderīga pieredze," teica Aleksandrs. "Redzot tipiskus ievainojumus reāliem cilvēkiem, es daudz labāk apzinājos, ar ko mēs varētu saskarties kosmosā."

Protams, kosmosā medicīniskās procedūras tiek veiktas savādāk. Laba sagatavošanās ir ļoti svarīga, tādēļ Eiropas Kosmosa aģentūra dara visu, lai pēc iespējas labāk sagatavotu Aleksandru.

ESA

Komentāri

  1. anna tieši 25.07.2013 domāja šādi:

    tada sajuta ka kosmosa tiek sutiti vieni makgaiveri

  2. Spam tieši 26.07.2013 domāja šādi:

    Bet kā tad citādi? Viņu tur augšā ir pārāk maz, tāpēc katram no viņiem jāprot viss.

  3. Gerda tieši 25.07.2015 domāja šādi:

    Lūk tas tik ir aizraujošs darbs!






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!