ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

SpaceX CRS-6 ar kafijas garšu


Publicēts: 14.04.2015

2015.gada 14.aprīlī plkst. 23:10 pēc Latvijas laika varētu startēt kompānijas SpaceX Falcon 9, kas uz kosmisko staciju nogādās automatizēto kravas kuģi Dragon. Šis jau būs astotais Dragon lidojums uz SKS un sestā ar kontraktu noteiktā kravas piegādes misija (CRS-6). Derīgā krava ir aptuveni 2 tonnas, tai skaitā arī materiāli un aprīkojums aptuveni 40 eksperimentiem, kas tiks realizēti 43. un 44. ekspedīciju laikā.

Viens no šādiem eksperimentiem ir OASIS, kas gan nav saistīts ar tuksnešos esošajiem zaļajiem plankumiem, bet gan ar šķidrajiem kristāliem un to uzvedību mikrogravitācijas apstākļos. Šķidrie kristāli tiek izmantoti televizoros, datoru monitoros, pulksteņos un daudzu citu elektroiekārtu ekrānos. Šķidro kristālu īpašību izpēte mikrogravitācijas apstākļos palīdz radīt labākus LCD risinājumus, kuri tiek plaši izmantoti uz Zemes. Tiek plānots, ka šķidros kristālus varētu integrēt arī skafandru ķiveres aizsargstiklā, lai astronauti un arī citu profesiju pārstāvji svarīgāko informāciju varētu redzēt darba laikā, piemēram, izgājienā atklātā kosmosā.

Viens no eksperimentiem, kas tiks realizēts "Viens gads kosmosā" misijas ietvaros ir saistīts ar šķidruma pārdali organismā. Jau pirms ierašanās kosmiskajā stacijā noritēja pirmais šī eksperimenta posms. Tas tiks turpināts lidojuma laikā un arī pēc astronautu atgriešanās uz Zemes, lai noskaidrotu, kā šķidruma pārdale organismā ietekmē spiedienu galvaskausā un redzi. Zinātnieki uzskata, ka šķidruma vienmērīga līdzsvarošanās visā organismā izraisa spiediena paaugstināšanos galvaskausa dobumā, un rada papildus spiedienu uz acs ābolu, mainot tā formu.

Interesants tehnoloģiju demonstrējums, kuru SKS nogādās Dragon, ir ISSpresso. Tas ir automāts, kas SKS apkalpei ļaus pagatavot kafiju, tēju, buljonu un citus karstos dzērienus.

Protams, neiztiks arī bez kārtējā mēģinājuma nosēdināt pirmo pakāpi uz peldošās platformas.

NASA, SpaceX

Komentāri

  1. marcus tieši 15.04.2015 domāja šādi:

    nu tad tagad varēs kafijas pauzes taisīt

  2. Indzha tieši 16.04.2015 domāja šādi:

    "Protams, neiztiks arī bez kārtējā mēģinājuma nosēdināt pirmo pakāpi uz peldošās platformas."

    http://www.youtube.com/watch?v=BhMSzC1crr0

    Nu drusku pietrūka ...






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!