ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pie visa vainīgs statnis!


Publicēts: 21.07.2015

2015.gada 28.jūnijā no Kanaveralas raga startēja kompānijas SpaceX nesējraķete Falcon 9. Tās uzdevums bija nogādāt orbītā automatizēto kravas kuģi Dragon, kura galamērķis bija Starptautiskā kosmiskā stacija (SKS). Līdz 139. lidojuma sekundei viss noritēja pēc vislabākajiem priekšrakstiem. Visi Merlin 1D dzinēji un pirmā pakāpe darbojās lieliski. Pirmā pakāpe turpināja darboties dažas sekundes pēc tam, kad otrajā pakāpē tika reģistrēta problēma. Savukārt Dragon kapsula ne tikai pārcieta katastrofu, bet arī turpināja komunicēt līdz aizlidoja aiz horizonta un atradās pārāk tālu.

Sadarbībā ar NASA un ASV Gaisa spēkiem kompānijas SpaceX darbinieki veica katastrofas datu analīzi. Datu apjoms bija patiesi milzīgs - jācaurskata 3000 telemetrijas kanāli, kā arī video ieraksti un atlūzas.

Kopš brīža, kad tika reģistrēta problēma, līdz telemetrijas datu plūsmas pārtrūkšanai pagāja 0,893 sekundes. Pēdējo nedēļu laikā inženieri un citas iesaistītās personas veltīja vairāk nekā 1000 stundas, lai atšķetinātu notiekošo līdz pat milisekundēm un saprastu, kas notika 0,893 sekundēs.

Lai arī analīze tiek turpināta, šobrīd ir identificēts visticamākais problēmas iemesls, kas ir balsta struktūra jeb statnis otrās pakāpes šķidrā skābekļa tvertnē. Katrā Falcon 9 lidojumā tiek izmantoti vairāki simti statņi. Konkrētais statnis bija izstrādāts no sertificēta materiāla, lai izturētu 44 482.22 N, bet tas sabruka jau pie 8896.44. Vizuālajā apskatē nekādi defekti netika konstatēti.

CSR-7 gadījumā neizturēja viens no šiem statņiem. Lai arī spiediena uzturēšanas sistēma darbojās normāli, statņa defekts izraisīja problēmas hēlija sistēmā. Mazāk kā sekundes laikā otrajā pakāpē strauji palielinājās spiediens un tā dezintegrējās jeb sadalījās.

Neskatoties uz to, ka šie statņi ir veiksmīgi izmantoti agrākajos Falcon 9 lidojumos un ir sertificēti daudz lielākai slodzei, SpaceX konkrētās detaļas turpmāk vairs neizmantos, kā arī ieviesīs papildus kvalitātes pārbaudi, lai pārliecinātos, ka izmantotās sastāvdaļas atbilst prasībām.

Jāpiebilst gan, ka šie ir sākotnējie rezultāti. Izmeklēšana vēl tiks turpināta. Plānots, ka lidojumi tiks atjaunoti rudenī.

SpaceX

Komentāri

  1. marcus tieši 22.07.2015 domāja šādi:

    viens nieka statnis izjauc veselu misiju, skumji!






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!