ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

21. gadsimta kosmosa kuģis


Publicēts: 30.05.2014

"Lūk tas ir," teica kompānijas SpaceX vadītājs Īlons Masks. "Tas spēj pārvadāt līdz pat septiņiem astronautiem, nolaisties praktiski jebkurā vietā uz Zemes, izmantojot dzinējus, kā arī tas ir izmantojams vairākkārt, tādejādi būtiski samazinot kosmisko lidojumu izmaksas." Šādi jaunais uzņēmējs stādīja priekšā Dragon V2, 21. gadsimta pilotējamo kosmosa kuģi.

Kapsulai, kas ir jau esošā kravas kuģa Dragon modificēta versija, ir skārienjutīgs vadības panelis, ar ādu apstrādāti astronautu krēsli un ar 3D printeri izdrukāts dzinējs, kā arī "kājas", kas tiek izmantotas nolaišanās laikā.

"Mēs vēlējāmies spert lielu soli tehnoloģiju jomā," skaidroja Masks.

Dragon V2 orbītā nogādātu jau esošā nesējraķete Falcon 9. Saules paneļi, atšķirībā no kravas moduļa, aptvers kosmiskā kuģa vaļējo kravas nodalījumu. V2 ar kosmisko staciju savienotos autonomā režīmā bez robotizētās rokas palīdzības. Savukārt nolaišanās nenotiktu okeānā vai uz sauszemes ar izpletņu palīdzību, bet gan ar bremzēšanas dzinējiem un mirkli pirms saskarsmes ar Zemi izlaižot "kājas".

"Jūs varēsiet nolaisties praktiski jebkur uz Zemes ar tādu pašu precizitāti kā helikopters," teica Masks. "Es domāju, ka modernam kosmiskajam aparātam to ir jāspēj izdarīt."

Tomēr Dragon V2 komplektācijā ietilps arī izpletņi, lai problēmu gadījumā varētu izmantot arī šādu nolaišanās variantu.

Spēja šādā veidā nolaisties nav tikai kompānijas iegribas, bet arī veids, kā kosmosa apguves industriju padarīt lētāku.

"Tas ļauj izmantot kosmosa kuģi atkārtoti ātrāk," skaidroja Masks. "Jūs varat iepildīt degvielu un lidot atkal. Kamēr mēs turpināsim mest prom raķetes un kosmiskos aparātus, mēs nekad tā īsti nepiekļūsim kosmosam. Tas vienmēr būs ārkārtīgi dārgi."

Dragon V2 ir viens no variantiem, kurš varētu tikt izmantots NASA astronautu nogādāšanai Zemes orbītā un tālāk. Jau nākamgad varētu notikt kapsulas pirmais lidojums, šoreiz gan bez cilvēkiem uz klāja. Savukārt pirmais pilotējamais lidojums plānots 2016. gada vidū. Ja sagatavošanās un izmēģinājuma lidojumi noritēs kā plānots, tad jau 2017. gadā varētu sākties lidojumi uz Starptautisko kosmisko staciju.

CollectSPACE

Komentāri

  1. nelabojams tieši 30.05.2014 domāja šādi:

    M, beidzot 21.gadsimts patiešām ienāk kosmosa tehnoloģijās. Viss esošais citādiņ balstās uz 60., labākajā gadījumā - uz 70.gadu izstrādnēm. Iznēmumi ir tikai detaļās.
    Maza ironija par tēmu. Par F1 sacīkstēm 80.gadu sākumā ar bijību runāja, ka tajās, lūk, ienāk kosmosa tehnoloģijas. Patlaban, diemžēl, ir tā, ka F1 tehnoloģijas ienāk kosmosā... un arī tad ne pārāk bieži.

  2. Elvijs tieši 31.05.2014 domāja šādi:

    Lai jau izdodās ātri un droši piestartēt šo programmu, bet kosmosa nozarei ir vajadzīga arī jauna kosmoplānu flote... SKS taču praktiski ir uzbūvēta pateicoties Space Shuttle misijām.. Arī Habla teleskops spējis tik daudzus gadus veiksmīgi nokalpot regulārajām apkopes/uzlabošanas misijām... Un 21.gs. materiālu tehnoloģijas ļautu radīt drošu ārējo karstuma vairogu.. Ak, nostaļģija..






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!