ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Soyuz TMA-13M ieradies kosmiskajā stacijā


Publicēts: 29.05.2014

Šonakt Starptautiskās kosmiskās stacijas (SKS) apkalpe tika papildināta ar trim jauniem locekļiem, kas ieradās ar Soyuz TMA-13M. Lidojuma komandieris bija Krievijas kosmonauts Maksims Surajevs. Kopā ar viņu lidoja lidojuma inženieri - NASA astronauts Reids Vaismans un Vācijas astronauts Aleksandrs Gersts no Eiropas Kosmosa aģentūras. Visi trīs 40./41. apkalpes locekļi kosmiskajā stacijā pavadīs piecus ar pusi mēnešus.

Soyuz TMA-13M startēja no Baikonuras kosmodroma 2014. gada 28. maijā plkst 22:57 pēc Latvijas laika. Jau 29. maijā plkst. 04:44 kosmosa kuģis pieslēdzās Rassvet modulim.

Kosmiskajā stacijā viņus sagaidīja 40. ekspedīcijas komandieris Stīvens Svensons un lidojuma inženieri Oļegs Artemjevs un Aleksandrs Skvorcovs. Surajevs, Vaismans un Gersts pildīs 40. ekspedīcijas lidojuma inženieru pienākumus līdz 2014. gada 10. septembrim, kad Svensons, Artemjevs un Skvorcovs atgriezīsies uz Zemes. Surajevs pārņems SKS vadību.

Surajevs, Vaismans un Gersts savas uzturēšanās laikā piedalīsies četru dažādu kravas kuģu uzņemšanā - Progress, SpaceX Dragon, Orbital Sciences Cygnus un Eiropas Kosmosa aģentūras automatizētais kravas kuģis (ATV) "Žoržs Lemats", kurš ir pēdējais plānotais šī tipa kuģa lidojums.

"Savā ziņā ir skumji, ka tas jau ir pēdējais," teica Gersts. "No otras puses, tehnoloģijas, kuras mēs izmantojām ATV, tiek izmantotas nākamajiem kuģiem."

Gersts un Vaismans piedalīsies trijos izgājienos atklātā kosmosā.

Surajevam šī jau ir otrā reize, kad viņš viesojas kosmiskajā stacijā. Pirmo reizi kosmonauts tur dzīvoja no 2009. gada 30. septembra līdz 2010. gada 18. martam kā 21./22. lidojuma inženieris. Savukārt Gerstam un Vaismanam šis ir pirmais lidojums. Vaismans 2009. gadā absolvēja NASA astronautu klasi. Gersts ir Eiropas Kosmosa aģentūras astronauts, kurš pirms astronauta gaitu uzsākšanas bija ģeofiziķis, kas specializējās vulkānisma izpētē. Viņa misija SKS nodēvēta par "Zilo punktu". Uz kosmisko staciju Gersts līdzi paņēmis Ķelnes katedrāles miniatūru modeli un savas valsts karogu.

Visi trīs astronauti uz Zemes atgriezīsies 2014. gada novembrī.

CollectSPACE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!