ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pārkera Saules izpētes zonde pietuvojas Saulei


Publicēts: 8.11.2018

2018.gada 5.novembrī Pārkera vārdā nosauktā Saules izpētes zonde sasniedza savu pirmās orbītas perihēliju, palidojot Saulei garām aptuveni 24 miljonu kilometru attālumā. Jau 29. oktobrī zonde pārspēja 1976.gadā Helios B zondes uzstādīto attāluma rekordu no Saules, kļūstot par līdz šim Saulei vistuvāk pielidojušo kosmisko aparātu. Misijas vadība ziņo, ka zonde pēc perihēlija ir labā stāvoklī.

Turpmāko gadu laikā perihēlija punkts arvien vairāk un vairāk tuvosies Saulei, maksimumu sasniedzot 2024.gadā, kad zonde atradīsies aptuveni 6 miljonu kilometru attālumā no Saules.

Datu apmaiņa ar zondi notiek, izmantojot Tālo kosmosa sakaru tīklu (Deep Space Network jeb DSN). Pārlidojuma laikā sakari ar Zemi netiek nodrošināti un zonde darbojas autonomā režīmā. 2018.gada 7.novembrī no zondes tika saņemts statusa signāls "A", kas ir labākais no četriem iespējamajiem. Tas liecina, ka zonde darbojas lieliski.

2018.gada 5.novembra perihēlija brīdī zonde brāzās garām Saulei ar ātrumu 343 112 km/h, kas ir kārtējais rekords, ko uzstādīja Pārkera zonde. Arī šo rekordu tā uzlabos ar katru nākamo orbītu.

Līdzīgi būs arī ar temperatūru, kuru nākas izturēt karstuma vairogam. Pirmās orbītas perihēlija laikā tā sasniedza 438 grādus pēc Celsija, bet pēdējā pārlidojuma laikā karstuma vairogam būs jāiztur aptuveni 1370 grādu pēc Celsija liela svelme.

Pirmā pārlidojuma pēdējā diena, kad tiks pārtraukta zinātnisko datu vākšana, ir 11.novembris. Datu pārraide uz Zemi plānota pēc vairākām nedēļām.

Līdzīgi kā daudzi citi kosmiskie aparāti, kas attālinās no Zemes, arī Pārkera zonde fotografēja Zemi. Tas notika 25.septembrī, izmantojot WISPR instrumentu. WISPR sastāv no diviem teleskopiem, kuri vērsti dažādos virzienos, tādēļ kopējais WISPR attēls sastāv no divām daļām. Šis ir vienīgais fotoaparāts, ar kuru aprīkota Pārkera zonde, un tas paredzēts Saules atmosfēras un vainaga struktūras pētījumiem. Zonde fotografēšanas brīdī atradās aptuveni 43 miljonu kilometru attālumā no Zemes.

NASA

Komentāri

  1. Māris tieši 12.11.2018 domāja šādi:

    Mazliet nesaprotu, kas to probi notur orbītā, jo cik zināms maksimālais ātrums viņai būšot 191km/s, kas teju 3x pārsniedz 3šo kosmisko ātrumu.

  2. Jupis tieši 22.11.2018 domāja šādi:

    Ja pareizi saprotu, tad šādu ātrumu zonde sasniegs, virzoties perihēlijā, orbītas posmā vistuvāk Saulei, kur ar to nepietiek, lai aizmuktu no Saules. Citiem vārdiem, Saules tuvumā aizmukšanas kosmiskais ātrums ir lielāks nekā zondes ātrums.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!