ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

2600 terabaiti Saules


Publicēts: 12.02.2015

Saules Dinamikas observatorija (SDO) 2015. gada 11. februārī svinēja 5 darba gadu jubileju. Zonde, kas 24 stundas diennaktī vēro pret Zemi pavērsto Saules pusi, ir slavena ar augstas izšķirtspējas attēliem. 5 gadu laikā ir tapuši vairāk nekā 200 miljoni fotogrāfiju. 1826 dienu laikā savākto datu apjoms pārsniedz 2600 terabaitus.

Atzīmējot ievērojamo gadadienu, NASA ir izveidojusi divus videomateriālus, kuros redzami interesantākie un iespaidīgākie momenti SDO darba mūžā. Vienā no video materiāliem redzama mainīgā Saule piecu gadu garumā, kuru SDO pēta visdažādākajos viļņu garumos, iegūstot informāciju par dažādiem zvaigznes atmosfēras slāņiem un tajos notiekošajiem procesiem. Otrajā video materiālā atradīsiet iespaidīgākos notikumus, kādus izdevies iemūžināt ar SDO observatoriju.

Kā pastāstīja SDO projekta zinātnieks Dīns Pesnels, izmantojot SDO datus, ir publiskoti vairāk nekā 2000 zinātniskie darbi. SDO projektos ir iesaistījušies zinātnieki no visas pasaules, veidojot starptautiskas pētnieku grupas.

Ne mazāk svarīga ir SDO loma publikas informēšanā un iedvesmošanā, ļaujot uz mums tik ierasto spīdekli paraudzīties pavisam savādākā gaismā un ļoti detalizēti.

NASA

Komentāri

  1. Juris tieši 12.02.2015 domāja šādi:

    tos terabaitus varētu man datorā ielikt:D

  2. cydonia tieši 12.02.2015 domāja šādi:

    > Juris

    es tevi apskaužu.
    drīkst painteresēties cik statnēs tev tie 2.6 petabaiti glabājas?

    ps. lai kas būtu tavā rīcībā, nez vai es to sauktu par "datoru".

  3. Elvijs tieši 13.02.2015 domāja šādi:

    Ja tos saules terabaitus saliks kompī, tad visa istaba no karstās informācijas izkusīs :D
    Bet ja nopietni, tad šie ir novērojumi, par kuriem 99,9% pat nezin, bet IKS stundā 99,9% būs pārsteigti nesagatavoti, kad strāva pazudīs....






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!