ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Cassini dodas uz randiņu


Publicēts: 9.08.2008

Viņi ir tikušies jau agrāk. Iespējams pat paspējuši viens otram iepatikties. Kādēļ nesatikties atkal, ja reiz ir tāda izdevība? Tā nu ar nelielu atbalstu no Zemes, Cassini dodas uz kārtējo randiņu ar strīpaino dīvaini Enceladu. Tikšanās ieplānota 11. augustā. Ļoti cieša tikšanās...

Cassini lidos gar Enceldau tikai 50 km attālumā. Uzreiz pēc vistuvākā punkta visas kosmosa kuģa kameras tiks pavērstas pret spraugām pavadoņa dienvidpolā. Infrasarkano staru kameras fiksēs ledus geizeru, kas kopš 2005. gada fascinējuši zinātniekus, temperatūru.

"Mūsu galvenais mērķis ir iegūt visdetalizētakos attēlus un datus par šiem ģeoloģiski aktīvajiem reģioniem," pastāstīja Pols Helfenšteins. "Šie dati mums palīdzētu izprast kā šie izvirdumi, tektoniskā un seismiskā aktivitāte ietekmē pavadoņa virsmu."

Ielūkojoties kādā no plaisām, zinātnieki iegūtu vairāk informācijas par šo plaisu virsmu un dziļumu, kā arī par iekšā esošo ledus daļiņu izmēriem un sastāvu. Detalizētas temperatūru kartes atklās cik dziļi zem virsmas jāmeklē ūdens šķidrā vai tvaika formā, kā arī varētu sniegt ieskatu jautājumā, kas tad īsti darbina šos geizerus.

Ziemeļu polārie reģioni tiks fotografēti stereo režīmā, bet dienvidpols - augstas izšķirtspējas režīmā. Šajos attēlos viens pikselis būs līdzvērtīgs 7 metriem uz pavadoņa virsmas.

"Zinot ledus daļiņu izmērus un ķīmisko sastāvu, mēs labāk izpratīsim, kas notiek pavadoņa iekšienē," pastāstīja Amanda Hendriksa no NASA JPL.

Ledus geizeri tika atklāti 2005. gadā. Šo geizeru izvirdumu rezultātā ap Enceladu veidojas milzīgs gāzu un ledus daļiņu oreols, kas "baro" Saturna E gredzenu. Šogad tiek plānoti vēl divi lidojumi garām šim Saturna pavadonim - 9. oktobrī un 31. oktobrī.

NASA

Komentāri

  1. cydonia tieši 11.08.2008 domāja šādi:

    2005.gadā, kad cassini pirmo reizi ieraudzija encelada ledus geizerus, tā tiešām bija sensācija.
    noteikti var pagooglēt http://www.google.com/search?q=enceladus+ice+geyser
    cerams, šodien cassini iegūs vēl krāšņākas bildes.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!