ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Aizraujošais brauciens ar Cassini


Publicēts: 23.11.2016

Cassini startēja 1997.gadā un ieradās Saturna sistēmā 2004.gadā. Var droši teikt, ka Cassini iegūtie dati ir mainījuši mūsu izpratni par Saturna sistēmu - Encelada ledus geizeri un zemledus okeāns, metāna jūras uz Titāna un daudz neparastu un interesantu procesu palīdzējis ieraudzīt kosmiskais aparāts, kura darba mūžs nu tuvojas grandiozajam un aizraujošajam noslēgumam, kurš sāksies pavisam drīz - 2016.gada 30.novembrī, kad, Titāna gravitācijai piepalīdzot, Cassini sāks Saturna gredzenu skalpēšanas fāzi.

Laika posmā no 30.novembrim līdz 2017.gada 22.aprīlim Cassini riņķos polārajā orbītā ap Saturnu, rezi septiņās dienās palidojot tuvu garām galveno gredzenu ārējai malai, kas ir maz izpētīts apgabals. Gredzenu plakni šajā vietā Cassini šķērsos pavisam kopā 20 reizes. Šajos brīžos tiks izmantoti divi instrumenti, lai analizētu gredzenus veidojošās daļiņas un gāzes.

Pirmo divu orbītu laikā kosmiskais aparāts lidos cauri ļoti vājam gredzenam, kas izveidojies maziem meteorītiem bombardējot nelielos pavadoņus Jānusu un Epimeteju. Martā un aprīlī Cassini šķērsos F gredzena putekļainos ārējos apgabalus.

Lai arī kosmiskais aparāts lidos tuvāk F gredzenam nekā jebkad agrāk, attālums līdz tam būs aptuveni 7800 km, kas nozīmē, ka uztraukumam par to, ka Cassini varētu tikt bojāts, nav pamata.

F gredzens ir galvenās gredzenu sistēmas ārējā mala. Saturnam ir vairāki vēl vājāki gredzeni, kas atrodas tālāk no planētas. F gredzens ir ļoti sarežģīta un dinamiska sistēma. Cassini attēlos redzamas spožākas plūsmas, tumši kanāli un citi gaisīgi veidojumi, kas uzrodas un pazūd dažu stundu laikā. F gredzens ir tikai aptuveni 800 km plats. Tā blīvākā daļa ir aptuveni 50 km plata.

Cassini misijas noslēdzošā fāze ļaus novērot arī mazos pavadoņus, kas riņķo gredzenu malās. Iespējams tie būs līdz šim labākie Pandoras, Atlasa, Pāna un Dafnes attēli. Jau decembrī plānots, ka tiks uzsākta gredzenu sistēmas fotografēšana ar izšķirtspēju 1 kilometrs uz pikseli, sniedzot iespēju detalizētāk izpētīt A, B un F gredzenus un to struktūru.

Šo orbītu laikā Cassini lidos tuvu garām arī pašam Saturnam, aptuveni 90 000 km attālumā.

2017.gada aprīļa beigās sāksies ceļojuma aizraujošākā daļa, kad Cassini lidos arvien tuvāk un tuvāk Saturnam, gatavojoties ielidot milzu planētas atmosfērā 2017.gada 15.septembrī. Šīs fāzes, kas nodēvēta par Lielo Finālu, ietvaros Cassini lidos nieka 1628 km augstumā virs Saturna mākoņiem. Lai iegūtu šādu precizitāti, daži sagatavošanās darbi būs jāveic visai drīz. Viens no tādiem ir 4.decembrī plānotais galvenā dzinēja manevrs, kas būs 183. un arī pēdējā pagaidām plānotā reize, kad šis dzinējs tiks ieslēgts.

Tā kā saturieties, ceļojums solās būt galvu reibinošs!

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!