ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

10 gadi Saturna ēnā


Publicēts: 26.06.2014

3 miljardi kilometru, 206 orbītas, 332 000 fotogrāfiju, 514 GB datu, 2 miljoni komandu, 291 dzinēju manevri, 7 atklāti pavadoņi, 26 valstu zinātnieki iesaistīti un 3039 pētījumi publicēti - šie fantastiskie skaitļi raksturo izturīgo darbarūķi, kas jau desmit gadus kalpo cilvēcei Saturna sistēmā. 2014. gada 30. jūnijā paceliet glāzes par Cassini un vēliet šim kosmiskajam aparātam labu veselību un "daudz baltu dieniņu".

Cassini Saturna sistēmā ieradās 2004. gada 30. jūnijā, līdzi atvedot Eiropas Kosmosa aģentūras zondi Huygens. Kopš 2008. gada, kad noslēdzās primārā misija, NASA ir pagarinājusi Cassini darba periodu vēl trīs reizes, tādejādi ļaujot zinātniekiem sekot līdzi gadalaiku radītajām izmaiņām uz planētas, kur viens gads ilgst gandrīz 30 Zemes gadus.

"Darbspējīgs, ilgmūžīgs kosmiskais aparāts Saturna sistēmā ir nenovērtējama iespēja," teica Cassini projekta zinātniece Linda Spilkere no NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas. "Atrodoties tur jau desmit gadus ar Cassini, mēs bijām priviliģēti novērot agrāk neredzētus procesus, kas izmainīja mūsu priekštatus par planētu sistēmu veidošanos, kā arī par apstākļiem, kādos var veidoties dzīvībai labvēlīga vide."

Daži no ievērojamākajiem Cassini atklājumiem:

  • Huygens ir pirmā zonde, kas nosēžas uz pavadoņa Saules sistēmas ārējos reģionos.
  • Aktīvo geizeru atklāšana uz Encelada.
  • Atklājums, ka Saturna gredzeni ir aktīvi un dinamiski - planētu veidošanās laboratorija.
  • Titāna pārsteidzošā līdzība ar Zemi - lietus, upes, ezeri un jūras.
  • Saturna lielākās vētras pētījumi 2010. un 2011. gadā.
  • Ir noskaidrots, ka Saturna radioviļņu signāli nav saistīti ar planētas iekšējo reģionu rotāciju, kā tika uzskatīts agrāk.
  • Gredzenos konstatētas vertikālas struktūras.
  • Prebiotiskās ķīmijas pētījumi uz Titāna.
  • Japeta tumšās un gaišās virsmas noslēpums atminēts.
  • Milzu viesuļi Saturna polos un pirmo reizi pilnībā nofotografēts Saturna ziemeļpola heksagons.

"Tas ir neiedomājami grūti desmit neparastus atklājumu gadus ietilpināt īsā sarakstā, bet tas ir interesants vingrinājums, lai padomātu, ar ko šī misija ieies vēsturē un par kādiem atklājumiem to atcerēsies nākotnē," piebilda Spilkere.

Lai arī Cassini bija paredzēts tikai četrus gadus ilgai misijai, projekta zinātnieki un inženieri cerēja, ka aparāts varēs darboties daudz ilgāk. Apbrīnojami maz problēmu nācās risināt Cassini komandai un šobrīd galvenais zondes dzīves ilguma ierobežojošais faktors ir degviela.

"Mūsu komanda ir paveikusi fantastisku darbu, optimizējot trajektorijas, lai ekonomētu degvielu, un mēs esam iemācījušies strādāt ar kosmisko aparātu tā, lai sasniegtu maksimālu atdevi," pastāstīja Cassini projekta vadītājs Ērls Maize. "Mēs ar lepnumu sagaidām šo desmitgadi un ceram uz vēl daudziem atklājumiem nākotnē."

Ja tev būtu jāsastāda Cassini 10 iespaidīgāko atklājumu saraksts, kāds tas būtu?

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!