ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

GLONASS trijotne nesasniedz orbītu


Publicēts: 2.07.2013

Krievijas navigācijas sistēmas GLONASS pavadoņus vajā nelaimes. 2013. gada 2. jūlija rītā Baikonuras kosmodromā īsi pēc starta avarēja nesējraķete Proton-M, tādejādi vēl trīs šīs sistēmas satelīti nenonāca orbītā. Nesējraķete startēja 5:38 pēc Latvijas laika, bet saņemtie telemetrijas dati atklāja, ka lidojuma 4 sekundē bija vērojamas svārstības, kuru amplitūda vēlāk pieauga.

Aplūkojot tiešraidi no starta laukuma, redzams, ka raķete būtiski novirzās no trajektorijas, sasveras un ar priekšgalu ietriecas zemē. Mirkli pirms sadursmes atdalījās augšējā pakāpe, pie kuras bija piestiprināta krava. Lidojums ilga mazāk kā 30 sekundes. Raķete nokrita netālu no citas starta platformas, kas tiek izmantota Proton nesēju startiem.

Tā kā pirmās pakāpes dzinēju atdalīšanās ir bloķēta pirmās 42 lidojuma sekundes, lai tādejādi būtu droši, ka raķete pamet starta kompleksu, ierakstā labi redzams, ka dzineji darbojās praktiski līdz sadursmes brīdim ar zemi.

Vietējās varas pārstāvji veica apkārtējo iedzīvotāju evakuāciju, jo raķešdegviela ir ļoti toksiska. Ņemot vērā īso lidojuma laiku, liela daļa no tās nebūs sadegusi un tādejādi var apdraudēt cilvēku veselību. Tuvākā apdzīvotā vieta atrodas aptuveni 57 kilometrus uz dienvidaustrumiem no katastrofas vietas. Aptuveni 600 tonnas degvielas varētu nebūt sadegusi.

Evakuācijas laikā iedzīvotāji pamanīja sarkanīgu mākoni, kas pārvietojās kosmodroma ēku virzienā. Baikonuras pilsētas administrācija iedzīvotājiem rekomendē neiziet no mājām, atslēgt gaisa kondicionēšanas sistēmas un aivērt durvis un logus, jo nesadegušās degvielas mākonis pārvietojas Baikonuras,  Akai un Tjurutamas pilsētu virzienā. Kā ziņoja Kazahstānas prese, drīz pēc katastrofas sāka līt lietus, kas varētu veicināt indīgā mākoņa izkliedēšanu.

Šī ir pirmā reize pēc Padomju Savienības sabrukšanas, kad Proton raķete ir uzsprāgusi netālu no starta platformas. 1969. gada 2. aprīlī netālu no šīs pašas 24. starta platformas uzsprāga Proton nesējraķete, kurai orbītā bija jānogādā Marsa zonde.

Tiek lēsts, ka kopējie zaudējumi ir aptuveni 200 miljoni USD.

RussianSpaceWeb

Komentāri

  1. Mulkari tieši 3.07.2013 domāja šādi:

    Nekas traks, man arī tā gadās gad spēlēju Kerbal Space Program.

  2. Andis tieši 3.07.2013 domāja šādi:

    Laikam pēc šitā krievi vairs tiešraidē reķešu startus nerādīs.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!