ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Trīs dienas līdz Merkuram


Publicēts: 27.09.2009

Pēc trim dienām Messenger trešo un pēdējo reizi palidos garām Merkuram. Automatizētā zonde pārlidos pāri planētas klinšainajai virsmai aptuveni 230 kilometru augstumā, lai izmantotu planētas gravitāciju ieiešanai orbītā, kas plānota 2011. gadā.

"Šis lidojums ir pēdējā reize, kad varam izmantot planētas gravitāciju, tādēļ ir svarīgi, lai viss notiktu atbilstoši plānam," pastāstīja Šīns Solomons. "Šo pārlidojumu laikā mēs esam atklājuši ne vienu vien Merkura noslēpumu. Tie ir kā hors d'oeuvres, gaidot galveno misijas notikumu - Merkura novērošanu, atrodoties orbītā aptuveni gadu."

Kosmosa kuģim tuvojoties Merkuram, tiks fotografēti agrāk neredzēti reģioni, bet, lidojot prom, tiks iegūti dienvidu puslodes augstas izšķirtspējas attēli. Tiek prognozēts, ka fotogrāfiju skaits pārsniegs 1500. Līdz šim ir nofotografēti vairāk kā 90% nelielās planētas virsmas. Trešā pārlidojuma fotogrāfijas aizpildīs "baltos plankumus" un papildinās esošos krājumus ar augstas izšķirtspējas fotogrāfijām no jau agrāk apmeklētām vietām. Plānots, ka attēlu izšķirtspēja būs aptuveni 18 metri uz pikseli.

"Mēs ceram iegūt augstas izšķirtspējas krāsainos attēlus, kuros redzamas zinātniski interesantas vietas, kuras pamanījām otrā pārlidojuma laikā," pastāstīja Ralfs Maknats. "Vienlaicīgi tiks veikta šo apgabalu spektrālā analīze."

Kosmosa kuģis veiks arī pētījumus par planētas mijiedarbību ar Saules vēju, pētot Merkura superplāno atmosfēru un komētai līdzīgo asti, kuru spēcīgi ietekmē Saules aktivitāte.

"Planētas astes izpēte varētu palīdzēt atšifrēt procesus, kas uztur interesanto Merkura atmosfēru," piebilda Noams Aizenbergs. "Izmantojot spektrometra datus, mēs ceram izpētīt kā nātrija un kalcija daudzums mainās atkarībā no Saules un planētas apstākļiem. Mēs plānojam meklēt arī citas atmosfēras sastāvdaļas."

Lidojuma laikā altimetrs veiks Merkura topogrāfiskos mērījumus, kas papildinās esošās zināšanas par Merkura krāteru un aizu formu un struktūru. Iegūtie dati palīdzēs apstiprināt pirmā un otrā pārlidojuma laika atklājumu, ka Merkura ekvatoriālajam reģionam ir raksturīga elipsveida forma.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!