ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Messenger tikšanās ar Merkuru


Publicēts: 12.01.2008

Ir pagājuši aptuveni 30 gadi un cilvēce atkal satiekas ar Merkuru. Nē, ne ar seno romiešu dievu, kas valkāja zandales ar spārniņiem, bet ar Saulei vistuvāko planētu. Tikšanos nodrošinās automātiskais kosmosa kuģis Messenger.

14. janvārī notiks vēsturiskā tikšanās. Kosmosa kuģis palidos grām Merkura virsmai 200 kilometru augstumā. Šai laikā planēta tiks fotografēta, mērīta un analizēta ar visiem pieejamajiem instrumentiem.

Messenger uzdevums ir sastādīt Merkūrija redzamās virsmas kartes, fotografēt planētu, kā arī veikt magnetosfēras, magnētisko un gravitācijas lauku mērījumus.

Iepriekšējā vizīte uz šo niecīgo, sadursmju izroboto planētu notika pirms 33 gadiem, kad tai vairākkārt garām lidoja automātiskais kosmosa kuģis Mariner 10. Šai laikā tika fotgrafēta tikai viena planētas puslode. Messengers pabeigs šo darbu un iegūs otrās puslodes datus.

Viena no interesantākajām Merkura vietām, ko zinātnieki cer ieraudzīt daudz labāk kā līdz šim, ir Caloris baseins, sadursmes zona, kas ir viena no lielākajām Saules sistēmā (1300 km diametrā). To apjož 3 km augstu kalnu gredzeni. Fotografējot šo vietu dažādos krāsu filtros, būs iespējams noteikt kādas vielas sastopamas šajā reģionā.

Paredzēts, ka kopējais attēlu apjoms, ko iegūs Messenger, varētu būt aptuveni 1200 fotogrāfijas, izmantojot dažādus krāsu filtrus.

Messenger no Zemes startēja 2004. gada augustā. Tas vairākkārt tika paātrināts, izmantojot Zemes un Venēras gravitāciju. Ja viss noritēs kā plānots, Messenger lidojums turpināsies vēl kādu laiku. Paredzēts, ka tas ar Merkuru satiksies atkal - 2008. gada oktobrī un 2009. septembrī. 2011. gadā plānots nostabilizēt kosmosa kuģi orbītā ap Merkuru.

Messenger NASA, JHU/APL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!