ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Yutu veiksmīgi nolaidies Varavīksnes līcī


Publicēts: 15.12.2013

2013. gada 14. decembris kosmosa izpētes vēsturē ir iezīmēts kā datums, kad uz Mēness nolaidās pirmais Ķīnas kosmiskais aparāts Yutu, kas plkst. 15:11 pēc Latvijas laika sasniedza Varavīksnes līci, bazalta līdzenumu, kurā līdz šim nebija nolaidies neviens cilvēka radītais aparāts. Ķīna ir trešā valsts aiz ASV un kādreizējās Padomju Savienības, kurai ir izdevies nosēdināt zondi uz Mēness virsmas.

Cahng'e 3 ir trešā Ķīnas misija, kas nodarbojas ar Mēness izpēti. Ķīnas mitoloģijā Chang'e ir Mēness dieviete. Savukārt visurgājējs Yutu ir Mēness dievietes pavadonis, kas tiek attēlots nefrīta truša veidolā.

Iespējams, ka sagadīšanās, bet Chang'e 3 nolaišanās notika 41 gadu pēc tam, kad cilvēks pēdējo reizi spēra kāju uz Mēness virsmas, jo 1972. gada 14. decembrī atpakaļ uz Zemi devās Apollo 17 astronauti. Nolaišanās laikā tika pārraidīti 59 attēli.

Plānots, ka Chang'e 3 un Yutu pētīs Varavīksnes līci (Sinus Iridium) vismaz trīs mēnešus. Gan nolaišanās modulis, gan visurgājējs ir aprīkots ar kamerām un dažādiem zinātniskajiem instrumentiem, lai analizētu virsmas sastāvu un citas nolaišanās apgabala īpašības.

Chang'e 3 misija uz Zemi ir pārraidījusi jau vairāk nekā 4600 attēlus. Ņemiet vērā, ka kopš nolaišanās nav pagājusi pat diena. Plānots, ka nākamais ievērojamais notikums būs abu aparātu savstarpējā fotosesija, kad visurgājējs fotografēs nolaišanās platformu un otrādi.

Novēlam veiksmi "nefrīta trusim" un gaidīsim jaunumus no Mēness virsmas.

collectSPACE, Planetary Society

Komentāri

  1. Nelabojams tieši 15.12.2013 domāja šādi:

    Labu veiksmi Trusim :)
    Ļoti jauks vārdiņš aparātam... ne kā eiropiešu/amerikāņu sausie vai patētiskie nosaukumi

  2. HMZ tieši 17.12.2013 domāja šādi:

    Laikam jau viss turpmāk ieslīgs dziļā slepenībā? Ir kaut kur pieejams attēlu arhīvs? Kādu laiciņu meklēju attēlus no Chandrayaan-1 vai Kaguya, bet nekā. Viss ko izdodas atrast ir daži attēli, video.

  3. Redaktors tieši 17.12.2013 domāja šādi:

    The Planetary Society mēdz parādīties attēli, kas parasti citur neuzpeld.

    http://www.planetary.org/multimedia/space-images/






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!