ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Chang'e pavadonis Yutu dosies uz Mēnesi


Publicēts: 27.11.2013

2013. gada 26. novembrī Ķīnas kosmosa izpētes aģentūra paziņoja, ka jau decembrī uz Mēnesi tiks nosūtīts kosmiskais aparāts Chang'e 3, kurš uz Zemes pavadoni nogādās visurgājēju Yutu. Visurgājēja nosaukums izvēlēts no 10 kandidātiem publiska balsojuma rezultātā. Yutu, kas nozīmē "nefrīta trusis" ir dievietes Chang'e pavadonis. Šis nosaukums saņēma 649 956 balsis no gandrīz 3,5 miljoniem.

Preses paziņojumā Ķīnas pārstāvji uzsver, ka viņi atbalsta kosmosa izmantošanu miera mērķiem un ar nepacietību gaida, kad visurgājējs sāks savu ceļu pa Varavīksnes līci.

Chang'e 3 orbītā nogādās nesējraķete Long March IIIB. Kā iespējamais starta datums tiek minēts 2. decembris. Orbītā ap Mēnesi kosmiskais aparāts varētu ieiet jau 6. decembrī, bet visurgājēja nolaišanās notiktu 16. decembrī.

Visurgājējs vienas stundas laikā spēj nobraukt 200 metrus un rāpties pa 30 grādus lielu slīpumu.

Lai nodrošinātu sakarus ar Mēness visurgājēju, Ķīna ir būtiski papildinājusi un uzlabojusi tālo sakaru tīklu. Ķīnas ziemeļaustrumos izvietota stacija ar 66 metru antenu, ziemeļrietumos - 35 metru antena. Papildus tiks izmantota 65 metru antena, kas piedalās starptautiskajā Ļoti garas bāzes līnijas interferometrijas (VLBI) projektā. Šis tīkls ļaus Ķīnai ne tikai labāk kontrolēt Mēness misijās iesaistītos aparātus, bet arī doties arvien tālāk Saules sistēmā.

Interesanti, ka Yutu nolaišanos visticamāk izdosies fiksēt ar NASA Mēness izpētes zondi LADEE, kas šobrīd riņķo ap Zemes pavadoni un pēta tā putekļus un retināto ekzosfēru. LADEE rīcībā būs pirms zondes nolaišanās iegūtie dati, kurus varēs salīdzināt ar tiem, kas iegūti veiksmīgas nolaišanās laikā un pēc tam.

Izrādās, ka jau Apollo 11 astronauts Maikls Kolinss saviem kolēģiem, kas atradās uz Mēness, izstāstīja ķīniešu teiku par Chang'e un tās milzīgo trusi Yutu, kas atrodas uz Mēness.

The Planetary Society

Komentāri

  1. Redaktors tieši 2.12.2013 domāja šādi:

    Chang'e veiksmīgi startēja 2013. gada 1. decembrī plkst 18:30 pēc Lavijas laika. Ieiešana orbītā notiks 6. decembrī. Pēc tam nedēļas laikā sešu manevru rezultātā orbītas augstums tiks samazināts līdz 15 kilometriem. 14. decembrī 3800 kilogramus smagais modulis mēģinās nosēsties Sinus Iridium. Pats "nefrīta trusis" sver 140 kilogramus.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!