ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ziņas no kolonijas


Publicēts: 14.09.2008

Nudien, ziņas nebūs no kādas pāraudzināšanas darbu kolonijas, bet gan no vienas no Zemei tuvākajām planētām, kuru plašā skaitā ir okupējuši cilvēku radītie roboti. Kas gan jauns to dzīvē? Kas notiek uz sarkanās planētas Marsa?

Pēdējā laikā par visu mīluli ir kļuvusi statiskā laboratorija Phoenix, aizēnojot pat ilgdzīvotājus visurgājējus Spirit un Opportunity. Jaunākais šī nestaigājošā robota dzīvē ir tikšanās ar Marsa "putekļu velnu" jeb smilšu viesuli. Phoenix ir ne tikai to nofotografējis, bet robota sensori ir fiksējuši izmaiņas apkārtējā vidē, kas norāda uz to, ka viesulis ir brāzies garām Phoenix. Šādi smilšu viesuļi ir bieža parādība šajos reģionos, bet Phoenix nebija izdevies nofotgrafēt tos jau agrāk.

8. septembra datos zinātnieki atrada 12 attēlus, kuros redzami seši dažādi smilšu viesuļi. To diametrs svārstās no 2 līdz 5 metriem. Tie tomēr ir daudz mazāki par viesuļiem, ko tuvāk ekvatoram nofotografēja visurgājējs Spirit.

"Būs interesanti turpināt novērojumus tuvākajās dienās, lai redzētu vai viesuļi ir bieža parādība, vai arī šis bija atsevišķs gadījums," piebilda Marks Lemons, Phoenix stereo kameras vadošais zinātnieks.

Viesuļu rašanos veicina straujākas diennakts temperatūras izmaiņas. Dienas laikā Phoenix joprojām reģistrē aptuveni -30oC, bet naktīs temperatūra jau nokrīt līdz -90oC atzīmei.

Abi Marsa visurgājēji aktīvi lieto Twitter. Opportunity nesen izrāpās no Viktorijas krātera un patlab pēta tuvumā esošos klints gabalus. Paralēli zinātniskajiem darbiem, Oppportunity ir atradis laiku, lai veidotu savus pašportretus.

Savukārt Spirit otrā planētas pusē gaida ziemas beigas. Visurgājējs ir novietojies Guseva krātera ziemeļu nogāzē. Joprojām tiek uzkrāta enerģija, lai pēc laiciņa varētu atsākt aktīvu apkārtnes izpētes darbu. Enerģijas uzkrāšanu traucē putekļi, kas sakrājušies uz Saules paneļiem. Zinātnieki cer, ka neuznāks smilšu vētra, kas šo slāni varētu palielināt.

Abi visurgājēji darbojas jau vairāk kā 1600 Marsa dienas. Viena diena uz Marsa ir aptuveni 40 minūtes garāka nekā uz Zemes.

NASA video ziņojums par abu visurgājēju aktivitātēm (*.MOV; 49,1 MB)

Phoenix, Universe Today, NASA

Komentāri

  1. dzimmijs13 tieši 18.09.2008 domāja šādi:

    Viesulis retinātā atmosfērā - pēc idejas, ja mēs atrastos uz Marsa, to sajustu tikai kā vieglu vēja brāzmu?

  2. Redaktors tieši 18.09.2008 domāja šādi:

    Vējš patiesi nebūtu liels, bet lidojošo putekļu un smilšu graudu ātrums saglabājas. Sajūtas nebūtu vienalga patīkamas.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!