ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Opportunity nosvin 12. gadadienu uz Marsa


Publicēts: 27.01.2016

NASA Marsa izpētes visurgājējs Opportunity, kas sarkanās planētas virsmu vago jau 12 gadus, 2016.gada 2.janvārī nosvinēja Marsa ziemas saulgriežus. Šī jau ir septītā ziema uz Marsa nelielajam aparātam. Dienas kļūst garākas un visurgājējs saņem arvien vairāk Saules gaismas, kas nozīmē vairāk enerģijas zinātniskā darba veikšanai.

Šogad ziemu ir izdevies pavadīt ļoti produktīvi, jo vējš bieži notīrīja Saules paneļus no putekļiem.

Opportunity uz Marsa nolaidās 2004.gada 25.janvārī. Sākotnēji plānotā trīs mēnešus garā misija ir izvērtusies par vienu no veiksmīgākajiem Marsa izpētes projektiem. Sākotnēji Opportunity pētīja 22 metrus lielo Ērgļa (Eagle) krāteri, bet turpmākajos gados tas ir pievērsies arī citiem, daudz lielākiem krāteriem, tādejādi sniedzot ieskatu arvien senākos Marsa vēstures posmos.

Tā kā Marss atrodas tālāk no Saules nekā Zeme, tā gads ir ilgāks nekā uz mūsu planētas jeb 1,9 Zemes gadi. Pateicoties tam, ka Marsa ass slīpums ir līdzīgs Zemes ass slīpumam attiecībā pret ekliptikas plakni, arī uz šīs planētas ir novērojami gadalaiki.

Kopš 2011.gada Opportunity pēta 22 kilometrus lielā Endeavour krātera rietumu malu. Šoziem visurgājējs analizēja iežus tā dēvētajā Maratona ielejā. Šajā vietā Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ir reģistrējis mālu klātbūtni, kas varētu liecināt par mitru vidi senatnē.

Ziemas periodā visurgājējs parasti tiek pavērsts tā, lai tā Saules paneļi saņemtu maksimāli daudz gaismas. Šī stratēģija komplektā ar Marsa vēja palīdzību, noslaukot putekļus no paneļiem, ir ļāvusi pagarināt Opportunity darba mūžu.

Šobrīd Saules paneļi saražo vairāk nekā 460 Wh dienā, kas ir krietni vairāk pretstatā pirmajai ziemai, kuru Opportunity sagaidīja Endeavour krātera malā. Togad vairāk kā divus mēnešus paneļi spēja saražot mazāk kā 300 Wh dienā. Tādejādi braukāšana un iežu urbšana nenotika vairāk kā četrus mēnešus.

Novēlam senioram labu veselību un veiksmīgi turpināt darbu!

NASA JPL

Komentāri

  1. cydonia tieši 27.01.2016 domāja šādi:

    sol 4267 of 90. šitas vēl pārdzīvos savus radītājus. un kad cilvēki aizlidos uz marsu dabūs normālu servisu un tiks pie jauniem urbjiem.

  2. x-f tieši 28.01.2016 domāja šādi:






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!