ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Opportunity brauciens ir noslēdzies


Publicēts: 14.02.2019

2019.gada 13.februārī Opportunity misija tika oficiāli apstādināta. Nelielais visurgājējs uz Marsa virsmas nolaidās 2004.gada 24.janvārī. Bija plānots, ka tas darbosies aptuveni 90 dienas, kuru laikā tiks nobraukti aptuveni 1000 metri. Tā vietā Opportunity veiksmīgi pētīja sarkano planētu vairāk nekā 15 gadus un uzstādīja ārpuszemes nobrauktā attāluma rekordu, pārvarot vairāk nekā 45 kilometrus. Lai vieglāk saprast, cik ilgu mūžu nodzīvoja Oportunity pret plānoto, iztēlojieties cilvēku, kura plānotais mūža garums ir 70 gadi, bet viņš ņem uz dzīvo un dzīvo, un dzīvo ... virs 4000 gadiem.

Opportunity apklusa 2018.gada 10.jūnijā, kad visurgājēju sasniedza Marsu aptverošā globālā putekļu vētra, kas visticamāk pārklāja tā Saules paneļus un neļāva saražot nepieciešamo enerģijas apjomu. Misijas inženieri turpmākos mēnešus mēģināja sazināties ar visurgājēju, bet nesekmīgi.

Tādejādi šobrīd uz Marsa strādā viens visurgājējs (Curiosity) un viena stacionārā laboratorija (InSight). Opportunity "dvīnis" Spirit, kas Guseva krāterī nolaidās 2004.gada 4.janvārī, darbu beidza 2011.gada maijā. Spirit savas misijas laikā nobrauca 8 kilometrus.

Opportunity ir uzstādījis ne tikai garākā kopējā nobrauktā attāluma rekordu, bet arī nobraucis lielāko attālumu uz Marsa vienas dienas laikā - 2005.gada 20.martā pārvarot 220 metrus. Misijas ietvaros no visurgājēja ir saņemti vairāk nekā 217 000 attēli. Opportunity veiktās iežu analīzes ir palīdzējušas identificēt minerālus, kas visticamāk veidojušies ūdens klātbūtnē, kas nostiprina versiju, ka Marsa evolūcijas pirmsākumos uz šīs planētas valdījuši mitrāki un siltāki apstākļi.

Ja nu kādu atvaļinājumu pavadīsi uz Marsa, noteikti apciemo Neatlaidības (Perseverance) ieleju, kas kļuvusi par Opportunity pēdējo mājvietu. 

NASA, CollectSPACE, NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!