ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Nolaišanās troksnis


Publicēts: 21.11.2018

Kā skan kosmiskā aparāta nolaišanās uz Marsa? Ja esat NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijā (JPL), tad izklausās, ka viņi ir vinnējuši hokeja čempionātā - applausi, smiekli, priecīgi izsaucieni. Vēl pirms mirkļa tur valdīja klusums un saspringtas gaidas, vērojot saņemots signālus, lai saprastu, kas notiek 146 miljonu kilometru tālumā. InSight nolaišanās procesa signāli uz Zemi plūdīs pa dažādiem kanāliem.

Pirmkārt, radioteleskopi. Nolaižoties Marsa atmosfērā, InSight sūtīs vienkāršus radiosignālus, kas tiek dēvēti par toņiem (tones). Tos uztvers divās vietās - Grīnbenksas observatorijā ASV un Maksa Planka Radioastronomijas institūta centrā Efelsbergā Vācijā. Uztvertais signāls tālāk tiks pārsūtīts uz JPL un Lokhīda Mārtina Kosmosa centru Denverā.

Toņi nesatur daudz informācijas, bet tos var interpretēt, lai sekotu līdzi svarīgākajiem brīžiem procesā, kas sākas kosmiskajam aparātam ieejot Marsa atmosfērā un noslēdzas ar nolaišanos uz virsmas. Piemēram, kad atvērsies InSight izpletnis, tā ātruma izmaiņas atspoguļosies kā signāla frekvences izmaiņas. Attiecīgi, zinot, kāds signāls ir kurā posmā jāsaņem, inženieri varēs sekot līdzi notiekošajam un pārliecināties, ka viss notiek kā plānots.

Otrkārt - MarCO jeb Mars Cube One, kas ir divi nelieli, eksperimentāli kosmiskie aparāti, kas lidos aiz InSight un mēģinās tā signālu pārraidīt uz Zemi. Ja MarCO darbosies kā nākas, tie spēs "izstāstīt" nolaišanās stāstu visos sīkumos, ieskaitot pārraidīt attēlu, kurā būs redzams tikko uz virsmas nolaidies InSight.

Treškārt, ja nolaišanās būs sekmīga, pats InSight par to paziņos nekavējoties. Pirmais signāls būs tonis, kuru reģistrēs radioteleksopi. Septiņas minūtes vēlāk "Es esmu nolaidies!" vēsti pārraidīs, izmantojot jaudīgāko X-joslas antenu, kurai jābūt vērstai Zemes virzienā. Šis signāls būs spēcīgāks un tajā jau būs ietverta plašāka informācija. Otrs signāls liecinās, ka kosmiskais aparāts ir sveiks un vesels. Pēc vairākām stundām inženieri uzzinās, vai InSight ir veiksmīgi izpletis Saules paneļus.

Ceturtkārt - MRO jeb Mars Reconnaaissance Orbiter. Šis ilggadīgais aparāts pārtvers InSight signālu un to ierakstīs, vēlāk pārraidot uz Zemi, kur iegūtos datus varēs pētīt inženieri. MRO zināmā mērā būs kā lidmašīnas melnā kaste, kuru varēs izmantot, lai atšķetinātu notikumu gaitu neveiksmīgas nolaišanās gadījumā.

Piektkārt - 2001 Mars Odyssey. Šis ir visilgāk ap Marsu riņķojošais NASA aparāts. Tas arī ierakstīs InSight datus un pēc tam pārraidīs uz Zemi. Odyssey krājumos būs arī daži attēli, kā arī informācija, vai InSight Saules paneļi ir atvērušies veiksmīgi. Odyssey būs arī viens no aparātiem, kas kalpos kā datu pārraides starpnieks starp InSight un Zemi.

InSight nolaišanos varēs vērot "tiešraidē": https://mars.nasa.gov/insight/

NASA JPL

Komentāri

  1. Redaktors tieši 26.11.2018 domāja šādi:

    21:00 pēc Latvijas laika sāksies NASA tiešraide par InSight nolaišanos: http://www.ustream.tv/NASAJPL






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: