ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Marsa komēta varētu ietekmēt Indijas Kosmosa aģentūras plānus


Publicēts: 10.04.2013

Kamēr "marsieši" gatavojas iespaidīgiem skatiem, Indijas zinātnieki ir norūpējušies par to, ka viņu Marsa izpētes zonde sarkanās planētas tuvumā atradīsies aptuveni vienā laikā ar "astes zvaigzni". Kāda neveiksmīga sakritība! Vai tomēr veiksme?

Viens no Indijas Marsa orbitālā aparāta Mangalyaan uzdevumiem būs atmosfēras mērījumi. Šobrīd zinātnieki ir satraukušies, ka komētas astē esošais metāns varētu "sabojāt" Marsa atmosfēras mērījumu datus.

Metāns, kas bieži tiek saistīts ar dzīvām būtnēm, var rasties arī ķīmisku reakciju rezultātā.

Komētu C/2013 A1 Siding Spring 2013. gada 3. janvārī atklāja Roberts Maknots no Austrālijas. Tiklīdz bija noteikta objekta orbīta, bija skaidrs, ka 2014. gada 19. oktobrī komēta atradīsies tikai 150 000 kilometru attālumā no Marsa.

Pats komētas kodols varētu būt dažus kilometrus līdz pāris desmitus kilometrus liels, bet koma un aste, kas veidojas sasalušajām gāzēm iztvaikojot Saules starojuma ietekmē, var plesties simtiem tūkstošiem kilometru tālu. Astes un komas ir veidotas no iztvaikojuša ūdens, metāna, amonjaka un oglekļa dioksīda.

Lai arī iespēja, ka A1 sadursies ar Marsu, ir nereāli niecīga, komētas astē un komā esošās gāzes un putekļi varētu mijiedarboties ar planētas atmosfēru.

Mangalyaan, kas hindu valodā nozīmē "Marsa aparāts", ir pirmā Indijas Kosmosa izpētes aģentūras (ISRO) starpplanētu zonde. Tā pētīs Marsa atmosfēru, kartēs minerālu izvietojumu uz planētas un fotografēs Marsa virsmu.

Plānots, ka zonde startēs 2013. gada 27. novembrī un pēc 9 mēnešiem sasniegs Marsu. Tas nozīmē, ka tā ieradīsies dažus mēnešus pirms komēta veiks tuvo lidojumu garām sarkanajai planētai.

Pastāv iespēja, ka Mangalyaan starta datums tiks pārcelts, lai novērstu iespēju, ka zondes reģistrētā metāna koncentrācija neatbilst reālajam Marsa atmosfēras sastāvam.

No vienas puses ir saprotama ISRO reakcija, bet no otras puses šī ir unikāla iespēja pētīt Marsa un komētas mijiedarbību. Tā varētu pētīt gan planētu, gan komētu. Laiks rādīs, kuru no scenārijiem izvēlēsies Indijas Kosmosa aģentūras speciālisti.

Astrobob

Komentāri

  1. cydonia tieši 10.04.2013 domāja šādi:

    Pastāv iespēja, ka Mangalyaan starta datums tiks pārcelts

    neko daudz jau nevar pārcelt. logs startam uz marsu ir apmēram no novembra līdz janvārim. ja nepaspēj nostartēt, tad nākamā iespēja tikai pēc divi gadi.

  2. 80MXM08 tieši 10.04.2013 domāja šādi:

    bija skaidrs, ka 1014. gada 19. oktobrī komēta atradīsies tikai 150 000 kilometru attālumā no Marsa.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!