ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jūdžina Sernana un Harisona Šmita rekords pārspēts!


Publicēts: 17.05.2013

Kad Apollo 17 astronauti Jūdžins Sernans un Harisons Šmits 1972. gada decembrī pavadīja trīs dienas uz Mēness virsmas, viņi nobrauca 35,744 kilometrus. Tas tobrīd bija vislielākais jebkāda NASA aparāta nobrauktais attālums uz cita kosmiskā objekta, izņemot Zemi. Tā tas bija līdz 2013. gada 15. maijam.

NASA Marsa izpētes visurgājēja Opportunity komanda saņēma datus no Marsa, kas liecināja, ka visurgājējs 14. maijā ir veicis 80 metrus garu pārbraucienu. Kopējā kilometrāža, kādu kopš 2004. gada janvāra tobrīd bija nobraucis Opportunity, sasniedza 35,760 kilometrus.

"Tas ir saprotams, ka rekordu, kuru mēs uzstādījām, kādam bija jāpārspēj, un es esmu saviļņots un lepns, ka šo stafeti varu nodot Opportunity," sarunā ar Opportunity grupas darbinieku Džimu Raisu no NASA Godārda Kosmisko lidojumu centra teica Apollo astronauts Sernans.

Starptautiskais rekords joprojām nav pārspēts. Līdz šim vislielāko attālumu uz cita kosmiskā objekta ir nobraucis Padomju Savienības attālināti kontrolētais Lunohod 2. Tā kontā ir 37 kilometri uz Zemes pavadoņa Mēness.

Opportunity ir uzsācis garāku pārbraucienu, kas varētu ilgt vairākas nedēļas. No "Cape York", kur visurgājējs darbojas kopš 2011. gada vidus, tas dosies uz 2,2 kilometrus attālo "Solander Point".

 

NASA JPL

Komentāri

  1. Maikls mūris tieši 19.05.2013 domāja šādi:

    Prieks, ka Pppijs spēj kustēties uz priekšu!! :) Vai ir iespēja atrast datus, par Opportunity tehnisko stāvokli un maršruta plānu? Paldies.

  2. Redaktors tieši 5.01.2015 domāja šādi:

    Vari caurstaigāt šo lapu: http://mars.nasa.gov/mer/home/






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!