ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

InSight gatavs ceļam


Publicēts: 11.04.2018

2018.gada 5.maijā Kalifornijas štata (ASV) iedzīvotājiem varētu paveikties ar lielisku un agrāk nepieredzētu notikumu. Tie, kas piecelsies gana agri, varēs vērot vēsturisku startu - pirmo reizi no ASV rietumu krasta startēs starpplanētu misija. Plānots, ka 14:05 pēc Latvijas laika United Launch Alliance (ULA) nesējraķete Atlas V nogādās kosmosā jaunāko Marsa izpētes stacionāro laboratoriju InSight, kuras galamērķis ir Elysium Planitia reģions uz sarkanās planētas.

Atlas V nesējraķete startēs no Vanderberga Gaisa spēku bāzes. Pirmās 17 lidojuma sekundes tā celsies vertikāli, bet pēc tam pagriezīsies Zemes dienvidpola virzienā.

Mach 1 tiks sasniegts pēc 1 min un 18 sec, kad raķete atradīsies 9 km augstumā un 1,75 km attālumā no starta vietas. 2 min un 36 sec vēlāk beigs darboties Atlas V nesējraķetes pirmā pakāpe. Raķete būs sasniegusi 106 km augstumu un atradīsies 296 km attālumā no starta laukuma. Pēc sešām sekundēm no pirmās pakāpes atdalīsies Centaur otrā pakāpe. Tā tiks iedarbināta 10 sekundes vēlāk, lai nogādātu InSight aparātu 185 km austā pagaidu orbītā, kurā kosmiskais aparāts atradīsies 59 līdz 66 minūtes. Pēc tam Centaur otrā pakāpe tiks iedarbināta vēlreiz, lai ievadītu InSight ceļā uz Marsu. Pēc tam Centaur otrā pakāpe atdalīsies no kosmiskā aparāta.

Ja nu 5.maija starts kādu iemeslu dēļ būs jāpārceļ, nevajag satraukties, jo InSight iespējamais starta periods ilgs līdz 8.jūnijam.

InSight paredzēts Marsa dzīļu un tajos notiekošo procesu pētīšanai. Iegūtās zināšanas palīdzēs labāk izprast ne tikai Marsa, bet arī citu Zemei līdzīgo planētu veidošanos un tālāko evolūciju. Interesanti, ka InSight būs pirmā misija pēc Apollo, kad uz kāda kosmiska objekta virsmas tiks novietots seismometrs. Instrumentu izstrādāja Francijas kolēģi. InSight būs statiska laboratorija, kas veiks lokālus pētījumus, nepārvietojoties pa Marsa virsmu. Karstuma zondi, kura tiks ievadīta līdz 5 m dziļā urbumā, izstrādāja Vācijas Aeronautikas Centra (DLR) speciālisti. Tā mērīs no Marsa dzīlēm plūstošo temperatūru.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: