ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Iestrēdzis nenozīmē miris


Publicēts: 26.06.2009

Marsa visurgājējs Spirit joprojām ir iestrēdzis sarkanās planētas smiltīs. Tomēr iestrēdzis nenozīmē miris un nederīgs. Spirit komanda izmanto šo laiku lietderīgi, lai turpinātu pētīt planētas vidi.

2009. gada aprīlī Spirit iebrauca "Trojā". Tā zinātnieki nosauca šo daudzslāņaino augsni, kas slēpās zem tumšāko smilšu kārtiņas. Spirit iestiga. Jau vairākas nedēļas zinātnieku un inženieru komanda cenšas atbrīvot nelielo robotu. Kamēr Spirit gaida risinājumu, tas pēta tuvāko apkārtni, kas atrodas aptuveni 3,2 kilometrus no visurgājēja nolaišanās vietas.

"Troja ir viena no interesantākajām vietām, kurās ir pabijis Spirit," pastāstīja Rejs Arvidsons no Vašingtonas universitātes. "Mēs varam izpētīt katru slāni, katru interesanto krāsu, kuru atseguši visurgājēja riteņi."

Viens no visurgājēja riteņiem ir atsedzis daudzkrāsainu augsnes kārtu un nelielu sacementētu smilšu gabalu. Atsegtais materiāls ir ļoti birstošs, tādejādi vēl vairāk apgrūtinot uzdevumu izdabūt visurgājēju no šīm smilšu lamatām.

Spirit izmanto instrumentus, kas iemontēti robotizētajā rokā, lai izpētītu dažādo krāsu smiltis.

"Slāņos atrodamas ar bazaltu bagātas smiltis, smiltis, kuras bagātas ar sulfātiem un apgabali, kuros ir daudz silikātu. Iespējams, ka "šķirošanas" darbus ir veicis vējš un vēlāk smiltis sacementētas ar plānas ūdens kārtiņas palīdzību. Mēs esam izvirzījuši vairākas hipotēzes," teica Arvidsons. "Iespējams, ka šeit mēs redzam salīdzinoši jaunākus procesus nekā Mājas plato (Home plate)... vai arī materiāls no šī plato ir pūsts šajā virzienā un mēs esam uzdūrušies miljardiem gadu senam materiālam."

Kamēr "izbraukšanas" plāni vēl tikai tiek izstrādāti, Spirit turpinās pētīt apkārtnē aizsniedzamās smilšu kārtas. Aprīlī un maijā vējš krietni vien patīrīja Saules paneļus, tā kā par enerģijas trūkumu visurgājējs sūdzēties nevar.

"Tas, ka vējš notīrīja Saules paneļus, ļauj mums izmantot visurgājēja zinātniskos instrumentus pilnā apmērā," pastāstīja Ričards Modis no NASA Džonsona kosmisko lidojumu centra. "Ja visurgājējs iestrēgs, tad mums atliks priecāties, ka tas notiks zinātniski tik interesantā vietā."

Šobrīd visurgājēja komanda ir sagatavojusi dažas tonnas Trojai līdzīgu smilšu un augsnes maisījuma, kurā tiks manevrēts Spirit dubultnieks tepat uz Zemes, lai izstrādātu visurgājēja atbrīvošanas plānu. Izbraukšanu apgrūtina arī tas, ka Spirit labais priekšējais ritenis nedarbojas.

Apzinoties, ka manevri var neizdoties, Spirit komanda tomēr neatmet cerību izlauzties no smilšu žņaugiem. "Pateicoties augstajam enerģijas līmenim, mums ir laiks izmēģināt visas iespējas," teica Džons Kallas no JPL. "Mēs esam optimisma pilni."

NASA JPL

Komentāri

  1. marchello12 tieši 26.06.2009 domāja šādi:

    Kā saka - Laime nelaimē :-)

  2. dzimmijs13 tieši 27.06.2009 domāja šādi:

    Vai tas būtu nepamatots optimisms cerēt ka pēc kādiem, nu, desmit gadiņiem kāds astronauts... vai varbūt taikonauts, visurgājēju vienkārši izvilks no smiltīm?

  3. marchello12 tieši 27.06.2009 domāja šādi:

    Iespējams... Bet vajadzēs stipri vairāk par 10 gadiņiem

  4. Indzha tieši 27.06.2009 domāja šādi:

    Es kaut tūlīt ... :D
    Pirmam būt viemēr ir labi
    Pēc labi padarīta darba aizietu pēc tam uz poliem un sūkātu ledu :D

  5. marchello12 tieši 29.06.2009 domāja šādi:

    Indzha, tev mute aizsals, ja bāzīsi tajā -80°C vēsu ledutiņu. Ja nemaldos, tad viņš ir arī toksisks (sausais ledus)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!