ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Fēniksa nosēšanās [papildināts]


Publicēts: 14.05.2008

Pēc aptuveni 10 mēnešu ceļojuma Fēnikss beidzot nosēdīsies uz sarkanās planētas. Atzīmējiet savos kalendāros 25. maiju. Tā diena nav aiz kalniem. Turēsim īkšķus, lai Fēniksa nosēšanās ir mīksta un patīkama.

Ja viss notiks kā plānots, NASA Phoenix Mars Lander (Fēnikss) iebrāzīsies Marsa atmosfērā ar ātrumu 21 000 km/h. Lietojot dažādas metodes (gaisa bremzēšana, izpletņi, bremzējošās raķetes), modulis samazinās ātrumu tik daudz, lai tas mīksti nosēstos uz Marsa virsmas.

Ja nosēšanās būs bijusi veiksmīga, pirmie signāli no Fēniksa Zemi sasniegs jau tās pašas dienas vakarā - 23:53 UTC.

Viena no lielākajām nosēšanās problēmām šajā reģionā varētu būt milzīgie klinšu bluķi. Ja Fēnikss trāpīs uz kāda no tiem, modulis var apgāzties. Tāpat var tikt traucēta pareiza Saules paneļu atvēršanās. Lai samazinātu šo risku, projekta koordinatori ir nofotografējuši visu nosēšanās apgabalu, izmantojot MRO HiRISE kameru. Pozitīvi ir tas, ka šādu klinšu bluķu tur nav daudz.

2002. gadā Mars Odyssey atklāja, ka šajos apgabalos zem plānās augsnes virskārtas atrodas daudz ūdens ledus formā.

"Phoenix nolaidīsies tālāk uz ziemeļiem nekā jebkurš cits kosmosa kuģis," skaidroja Phoenix projekta vadītājs Barijs Goldšteins.

Kad Fēniks būs veiksmīgi nosēdies, tas izstieps savu 2,35 metrus garo, robotizēto roku un paņems paraugus no tuvumā esošā ledus, kas atrodas zem augsnes virskārtas. Tālāk šie paraugi tiks analizēti modulī esošajā laboratorijā.

Zinātnieki vēlas uzzināt vai šajā reģionā jebkad ir bijuši labvēlīgi apstākļi mikrobiālām dzīvības formām. Piemēram, ja izdosies atklāt, ka ledus izkūst un sasalst Marsa gada laikā, tad tas nozīmē, ka Marsa baktērijām ir pieejams šķidrs ūdens. Iespējams, ka izdosies atklāt oglekļa savienojumus, kas varētu kalpot kā dzīvības pamatsastāvdaļas un barības vielas.

Plānots, ka projekts ilgs trīs mēnešus.

NASA JPL ir izveidojuši nelielu video filmiņu, kur detalizēti pastāstīts kā notiks Phoenix nosēšanās. (MOV, 32,4 MB)

NASA

Komentāri

  1. Helmuts tieši 15.05.2008 domāja šādi:

    cerams, ka nesašķīdīs lupatu lēveros, un kārētjais mēģinājums pierādīt acīmredzamo būs veiksmīgāks par iepriekšējiem

  2. Redaktors tieši 17.05.2008 domāja šādi:

    NASA JPL ir izveidojuši nelielu video filmiņu, kur detalizēti pastāstīts kā notiks Phoenix nosēšanās. (MOV, 32,4 MB). Fails pieejams uz Starspace.lv.

  3. cydonia tieši 19.05.2008 domāja šādi:

    sākot ar šodienu (19.maijs) ir pieejms phoenix landing blog, kur tiks operatīvi publicēti visi ar nolaišanos saistītie notikumi. http://www.nasa.gov/mission_pages/phoenix/blogs/index.html
    patreiz tur vēl tukšs (amerikāņi vēl guļ :)

    prognozētais nolaišanās grafiks apskatāms te
    http://www.nasa.gov/mission_pages/phoenix/news/landingevents.html

    6d 14h 32m 20s and counting...

  4. cydonia tieši 22.05.2008 domāja šādi:

    pirms pāris dienām tika publicētas svaigākās bildes ar prognozējamo phoenix nolaišanās rajonu. http://img143.imageshack.us/my.php?image=phoenixprelandingbasealxe2.jpg

  5. cydonia tieši 22.05.2008 domāja šādi:

    kā phoneix nolaidās 2008.gada 25.maijā.

    televīzija ir viena patiešām brīnišķīga lieta. tātad, 25.maijā, brīdi pēc phoneix nolaišanās, gaisā ies materiāls par to kā tas notika :)
    http://channel.nationalgeographic.com/channel/videos/player.html?title=05334_00

  6. Redaktors tieši 26.05.2008 domāja šādi:

    Fēnikss ir veiksmīgi nosēdies.

  7. cydonia tieši 26.05.2008 domāja šādi:

    pirmās phoenix bildes pēc nolaišanās var aplūkot te: http://www.nasa.gov/mission_pages/phoenix/images/index.html

    diez, kāds ir izskaidrojums dīvainajam objektam, kurš redzams vairākās bildēs. piemēram, šajā. (labajā augšējā stūrī, uz virsmas tuvāk horizontam) http://www.nasa.gov/images/content/230114main_S_000EFF_CYL_SR10CA8_R888M3_8868.jpg space.com forumā ļaudis ģenerē idejas. optisks artifakts? nu nez, man jau nu izskatās ka tas objekts ir reāls un met ēnu. varbūt phoenix karstuma ekrāns? varbūt izpletnis? atsegts ledus gabals? (galu galā phoneix ir nolaidies marsa arktikā un meklē ledu). ar nepacietību tiek gaidīti nākamie odyssey pārlidojumi un jauni dati no phoenix. (mars odyssey retranslē phoenix datus uz zemi)

  8. cydonia tieši 26.05.2008 domāja šādi:

    phoneix nolaidās nedaudz tālāk nekā bija paredzēts. (paredzētās nolaišanās zonas pašā malā) http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA10687 (bildē atzīmētais krustiņš gan ir tikai labs minējums). preses konferencē tika paziņots, ka "izpletnis atvērās 6.5 sekundes vēlāk nekā plānots. bet... redzot reālo nolaišanās vietu grūti iedomāties veiksmīgāku kļūmi."

    vēl uz kāda žurnālista jautājumu "kas ir pārsteidzošākais ko jūs ieraudzijāt attēlos no nolaišanās vietas?" atbilde skanēja "vispārsteidzošākais ir tas ka mēs ieraudzijām tieši to ko gaidijām" (nu vai apmēram tā, pats to konferenci neredzēju, atstāstu ko citi stāsta :)

  9. cydonia tieši 26.05.2008 domāja šādi:

    man patika šitas muļķiks. vienkārši un saprotami.
    http://phoenix.lpl.arizona.edu/video/edl_hud_metric_high.mov

    šis gan joprojām ir kā bija jābūt. cerēsim ka tiks publiskots arī nolaišanās scenārijs pēc reāliem nolaišanās datiem.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!