ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Apollo miskaste vai vēstures mantojums


Publicēts: 1.04.2010

Kalifornijas štats Apollo 11 misijas atstātās mantas uz Mēness ir pasludinājuši par štata vēsturisko mantojumu. Kosmosa arheologi un vēsturnieki ir sākuši uztraukties, ka kādu dienu ASV astronautu atstātais ekipējums var nokļūt eBay, ja netiks aizsargāts ar likumu.

Lielākoties visu valstu nacionālajos parkos un dabas rezervātos pastāv nerakstīts likums - ko tu ienesi, to arī iznes. Kad ASV astronauti apmeklēja Mēnesi, šis objekts laikam netika uzskatīts par aizsargājamu vai kaut cik vērtīgu saglabāšanai.

Astronauti Bazs Aldrins un Nīls Armstrongs aiz sevis uz Mēness pameta aptuveni 100 mantas. Nē, jūs maldāties, ja domājat, ka tās visas bija zinātniski eksperimenti. Šo 100 priekšmetu klāstā bija četri urīna savācēji, Hasselblad kamera un varāki "sliktas dūšas" maisiņi.

Nenoliedzami, Apollo 11 misija bija ārkārtīgi nozīmīga. Vieta, kur astronauti spēra pirmo soli uz Mēness, ir visas cilvēces vēsturiskais mantojums. Kā ir ar urīna savācējiem?

"Ir laiks apzināties šo vietu nozīmīgumu cilvēcei," teica antropoloģe Beta Olerija no Ņūmeksikas štata universitātes. Viņa kopā ar saviem kolēģiem ir izveidojusi karti, kurā atrodami visi Apollo misiju laikā pamestie priekšmeti.

Kosmosa arheologi uztraucas, ka nākotnes lidojumos gan astronauti, gan kosmosa tūristi var sabojāt un pat izlaupīt šīs pasaules vēstures "svētvietas".

"Vai varat iedomāties, ka kāds pārbrauc pāri ar mašīnu Nīla Armstronga pirmā soļa nospiedumam," brīdina antropologs Pīters Kapelotti no Pensilvānijas štata universitātes. Viņš uzskata, ka šiem cilvēku atstātajiem artefaktiem ar steigu ir nepieciešama aizsardzība. "Citādi mēs kādu dienu Apollo 11 mantas redzēsim eBay izsolēs."

Jāatzīst, ka Saules sistēma jau ir kļuvusi par īpašu cilvēces tehnoloģijas muzeju, kurā atrodas tūkstošiem tonnu dažādu izstrādājumu un to detaļu. Padomājiet, cik gan daudz vēsturisku eksemplāru jau ir uz Marsa. 1995. gadā Galileo zonde tika nogādāta Jupitera atmosfērā, lai gan tā diez vai kādreiz būs apskatāma un aptaustāma, ņemot vērā šīs "muzeja krātuves" specifiskos apstākļus.

Uz Mēness apstākļi ir daudz labvēlīgāki. Cilvēces kultūras mantojuma sargiem būs jāpavada daudz laika, lai katalogos ieviestu vairāk kā 100 tonnas metāla un plastmasas izstrādājumu, kas atrodami uz Zemes pavadoņa. Viens no interesantākajiem objektiem varētu būt PSRS zonde Lunik 2, kas Mēness virsmā ietriecās ar ātrumu 12 000 km/h. Uz Mēness atrodas vairāki visurgājēji un pirmā Mēness "mašīna", ar kuru brauca Apollo 15 astronauti. Kaut kur tur augšā mētājas arī Alana Šeparda aptuveni 300 metrus tālu aizsistā golfa bumba.

Tas viss būs labi saglabājies, jo nav atmosfēras, nav erozijas procesu, ja neskaita kādus nejaušus meteorītus.

Kādēļ Apollo 11 astronauti aiz sevis atstāja tādu miskasti? Izrādās, ka misijas kontroles centrs pavēlēja atbrīvoties no visa liekā, lai uz Zemes nogādātu pēc iespējas vairāk Mēness iežu paraugu.

Jāņem vērā, ka kosmosa industrija turpina attīstīties. Lidojumus kosmosā veic vairākas nācijas, un drīz vien lidojumus spēs nodrošināt arī privātas kompānijas. Nav tālu tā diena, kad kosmosa tūristi bariem pārpludinās Klusuma jūru un gribēs nofotografēties pie ASV atstātā karoga.

Arī Džons Kembels no Džeimsa Kuka universitātes Austrālijā ir satraukts par iespējamo nekontrolēto "paraugu ņemšanu" un dārgumu medniekiem. "Tā ir viena no vissvarīgākajām vietām cilvēces vēsturē, un, par nelaimi, tā nav aizsargāta."

Kalifornijas štata it kā absurdajam lēmumam ir pievienojušies arī citi ASV štati - Teksasa, Ņūmeksika un Florida. Viņi cer, ka Apollo 11 nosēšanās vieta kļūs ne tikai par nacionālu vēstures mantojumu, bet par UNESCO atzītu pasaules kultūras mantojumu.

Cerēsim, ka tobrīd, kad ceļojumu uz Mēnesi nopirks kārtīgs tēvadēls ar diviem resgaļiem, kuriem niez nagi visu pataustīt un paraustīt, Apollo 11 apgabals atradīsies zem kupola, lai uz visiem laikiem saglabātu neskartu vietu, kur cilvēce pirmo reizi nostājās uz cita debesu ķermeņa.

 

Spiegel

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!