ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Cerības izdzirdēt Philae sarukušas


Publicēts: 15.02.2016

Visticamāk, ka Philae, kas jau vairāk kā septiņus mēnešus klusē, saskaras ar tādiem apstākļiem uz Čurjumova-Gerasimenko (67P) komētas, no kuriem tas nespēs atgūties. Līdz šim Rosetta zondes komanda ir centusies sabalansēt zinātniskos novērojumus ar pārlidojumiem cerībā saklausīt Philae, kura neveiksmīgā nolaišanās pāragri pārtrauca iecerētos izpētes darbus. Lai arī cerības ir niecīgas, Rosetta turpinās ķert iespējamos Philae signālus līdz plānotajam misijas noslēgumam 2016.gada septembrī, kad zonde tiks ietriekta komētā.

"Izredzes sazināties ar Philae ir sarukušas tuvu nullei," atzina Stefans Ulameks. "Mēs vairāk nesūtām komandas un tas būtu milzu pārsteigums uztvert tā signālu atkal."

Kopš vēsturiskās nolaišanās 2014.gada 12.novembrī Philae komanda ir centusies noskaidrot, kur īsti modulis ir nolaidies un kādos apstākļos tas atrodas. Tieši šajā dienā izšķīrās nelielā aparāta liktenis, kad papildus nestrādājošajam dzinējam, nenostrādāja arī harpūnas, ar kurām Philae vajadzēja sevi nostiprināt pie komētas virsmas pēc septiņu stundu garās nolaišanās. Tā vietā modulis atsitās pret komētu un no sākotnēji ieplānotās nolaišanās vietas Agilka nonāca aptuveni 1 kilometru tālāk - Abydos, lai gan precīza aparāta atrašanās vieta joprojām nav noteikta.

Lidojuma rekonstrukcija liecina, ka pēc septiņu stundu garās nolaišanās sekoja aptuveni divu stundu garš lidojums tuvu komētas virsmai, kura laikā Philae četras reizes saskārās ar komētas virsmu. Tas atlēca no Agilka nolaišanās vietas, pārlidoja pāri Hatmethit reģionam, atkal ietriecās virsmā un aizlidoja tālāk.

Pat pēc tik negaidīta notikumu pavērsiena Philae spēja veikt virkni zinātnisko eksperimentu. Aptuveni 80% no iecerētajiem darbiem tika izpildīti. 64 stundu laikā, līdz izsīka enerģijas rezerves, Philae fotografēja komētu, analizēja virmas ķīmisko sastāvu un veica citus mērījumus.

Komēta un tās automatizētie sabiedrotie tuvojās Saulei. Perihēlijā komēta atradās 2015.gada 13.augustā. Philae komanda cerēja, ka tuvošanās Saulei varētu uzlādēt Philae baterijas un tas varētu pamosties. Pietiekami labvēlīgu apstākļu iestāšanās tika prognozēta uz 2015.gada martu. 2015.gada 13.jūnijā Rosetta uztvēra signālu no moduļa. Tas pārraidīja standarta telemetrijas datus. To analīze atklāja, ka Philae pamodās 2015.gada 26.aprīlī, bet signālu spēja nosūtīt tikai 13.jūnijā.

Fakts, ka Philae bija spējis pārciest skarbo nolaišanos un ne mazāk nepatīkamos apstākļus nolaišanās vietā vairāku mēnešu garumā, liecināja, ka elektronika ir daudzkārt pārspējusi tehniskajās prasībās norādīto parametru izturības robežas.

Pēc 13.jūnija Philae sazinājās ar Rosetta zondi vēl septiņas reizes. Pēdējā bija 2015.gada 9.jūlijā. Sakaru seansi bija ļoti īsi un nestabili, līdz ar to nekādi zinātniskie dati netika pārraidīti.

Lai arī apstākļi Philae nolaišanās vietā uzlabojās, turpmāk ar moduli sazināties nav izdevies.

Iespējams, ka skarbie apstākļi uz komētas tomēr ir pieveikuši Philae elektroniku. Nevar izslēgt arī iespēju, ka perihēlija tuvumā komētas izmestie putekļi ir pārklājuši moduļa Saules paneļus, tādejādi neļaujot savākt nepieciešamo enerģijas apjomu. Iespējams, ka pat moduļa atrašanās vieta un novietojums ir mainījies, pateicoties komētas aktivitātei.

"Komētas aktivitāte samazinās un Rosetta atkal var tai tuvoties," skaidroja Silveins Lodiots. "Ar laiku mēs lidosim 10 līdz 20 kilometru attālumā un pat vēl tuvāk misijas pēdējos posmos, tādejādi virs Abydos veikto pārlidojumu laikā varēsim iegūt pietiekami augstas izšķirtspējas attēlus, lai atrastu Philae un saprastu, kā tas ir novietots."

"Philae atrašanās vietas noteikšana mums palīdzētu labāk izprast kontekstu moduļa veiktajiem novērojumiem," skaidroja Mets Teilors. "Philae ir ķirsītis uz Rosetta misijas kūkas un mēs ar nepacietību vēlamies ieraudzīt, kur tad ķirsītis atrodas."

Šobrīd komēta, Rosetta un Philae dodas prom no Saules. Komēta ir šķērsojusi Marsa orbītu un atrodas aptuveni 350 miljonu kilometru attālumā no Saules. Temperatūra uz ledainās viešņas varētu būt nokritusies zem kritiskās, kurā Philae elektronika vēl spētu darboties.

Rosetta misija, kas ir uzskatāma par vairāk nekā izdevušos, noslēgsies 2016.gada septembrī, kad Rosetta zonde tiks ietriekta komētas virsmā. Kopā uzsākuši ceļu, Rosetta un Philae arī turpmāk atradīsies kopā - uz Čurjumova-Gerasimenko komētas.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!