ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Žorža Lemetra ugunīgā atgriešanās tiks filmēta


Publicēts: 8.02.2015

Jau pirmdien Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) astronaute Samanta Kristoforeti uzstādīs īpašu infrasarkano staru diapazona kameru automatizētajā kravas kuģī ATV-5, kas nodēvēts par Žoržu Lemetru. Kamera fiksēs kravas kuģa ugunīgo atgriešanos Zemes atmosfērā. Gala rezultātā kravas kapsula dezintegrēsies un sadegs.

"Kamera būs vērsta priekšējās lūkas virzienā un fiksēs temperatūras svārstības," skaidro Nīls Marejs. "Tā kā kamera ierakstīs 10 kadrus sekundē, mums vajadzētu iegūt informāciju par pēdējām 10 sekundēm pirms ATV sadalās. Mēs precīzi nezinam, ko ieraudzīsim, vai tās būs ievērojamas deformācijas, pirms kapsula tiks sarauta gabalos, vai arī tā sadalīsies ļoti ātri."

Šī ir pirmā reize, kad ATV atgriešanās atmosfērā tiks reģistrēta kamerā. Līdzīgus eksperimentus ir veikuši NASA, fiksējot dažādu aparātu sadalīšanos, tiem lidojot cauri atmosfērai.

"Iegūtie rezultāti mums sniegs informāciju par nākotnē iespējamo Starptautiskās kosmiskās stacijas atgriešanos atmosfērā, kā arī par kosmisko aparātu lidošanu cauri atmosfērai kopumā," piebilda Marejs.

ATV misijas visas noslēdzas vienādi. Kravas tvertni piepilda ar atkritumiem un, kapsulai atgriežoties atmosfērā, tā sadeg. Tas parasti notiek īpašā vietā virs Klusā okeāna dienvidu daļas. Tomēr šis būs savā ziņā unikāls lidojums, jo ATV-5 ir pēdējais no EKA sagatavotajiem automatizētajiem kravas kuģiem. Attiecīgi deorbitēšana notiks pa lēzenāku trajektoriju.

ATV-5 ugunīgajam lidojumam sekos gan kameras, kuras atradīsies uz zemes, gan gaisā, kā arī Žorža Lemetra lidojumu filmēs no Starptautiskās kosmiskās stacijas. Protams, nav nekādas cerības, ka kamera, kas atradīsies ATV iekšienē, tiks atgūta, bet informācija tiks ierakstīta nesējā, kas atradīsies īpašā apvalkā, kuram vajadzētu pasargāt datu nesēju no 1500 grādu lielā karstuma.

Tiklīdz ATV būs sadalījies un "SatCom" datu krātuve atradīsies brīvajā lidojumā, tā meklēs Iridium grupas komunikācijas satelītus un centīsies pārraidīt informāciju tiem. Protams, tā kā "SatCom" ātrums būs visai ievērojams, arī tā apvalku ieskaus sakarsētā plazma, kas, kā zināms, bloķē radio signālu. Ir cerība, ka augšup vērstā antena varēs izmantot spraugas skarsētās plazmas astes daļā. Ja ne, tad informāciju nosūtīs, atrodoties atmosfēras zemākajos slāņos (aptuveni 40 km augstumā), kur sakarsētās plazmas vairs nebūs.

Savā ziņā šī kamera būs kā ATV bojāejas melnā kaste. Marejs uzskata, ka ar šādu kameru varētu aprīkot ari citus satelītus un nesējraķetes, lai efektīvi pētītu procesus, kādi notiek, objektam atgriežoties Zemes atmosfērā.

ESA

Komentāri

  1. makita tieši 8.02.2015 domāja šādi:

    šovs noteikti būs iespaidīgs, bet man ir jautājums - kapēc kamera uzreiz tiešraidē nesūtīs iegūto informāciju, bet gan tikai to ierakstīs? Tā taču ir daudz lielāks risks visu pazaudēt.

  2. Redaktors tieši 8.02.2015 domāja šādi:

    1-kārt: vai ATV ir antena, ar kuru pārraidīt informāciju, kad kosmisko aparātu ieskaus plazma?
    2-kārt: vai ATV sistēmas ir tik viegli saintegrējamas ar kameru?

  3. zalamans tieši 8.02.2017 domāja šādi:

    NEKUR NEATRADU NOFILĒTO VIDEO.

  4. Nelabojams tieši 9.02.2017 domāja šādi:

    No ESA mājaslapas:
    "A prototype ‘blackbox for spacecraft’ running inside ESA’s cargo ferry as it burned up in the atmosphere managed to return data to the ground but, sadly, the images it took were lost in transit."






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!