ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Johana Keplera ugunīgā bojāeja


Publicēts: 18.06.2011

Sadedzināšana - šāds atalgojums sagaida Johanu Kepleru par tā uzticīgo kalpošanu zinātnei. Kopš 2011. gada februārā šis automatizētais kravas kuģis ir bijis neatņemama un vērtīga Starptautiskās kosmiskās stacijas sastāvdaļa. Nākamnedēļ tā misija noslēgsies, sadegot Zemes atmosfērā virs Klusā okeāna.

Pavisam drīz 10 tonnu smagais Eiropas Kosmosa aģentūras automatizētais kravas kuģis ATV-2, kas nodēvēts par Johanu Kepleru, piepildīts ar aptuveni 1200 kilogramiem Starptautiskās kosmiskās stacijas atkritumu, izbaudīs tādu pašu likteni kā daudzskaitlīgais dabīgo kosmisko objektu klāsts, kuri ikdienu tonnām bombardē mūsu planētas atmosfēru.

Plānots, ka kosmosa kuģis sadalīsies virs Klusā okeāna neapdzīvotiem apgabaliem. Iespējams, ka ugnīgo atgriešanos pārdzīvos tikai dažas atlūzas, kuras varētu iekrist ūdeņos. Tādēļ ir brīdināta gaisa un jūras satiksme, lai konkrētajā dienā bīstamajā apgabalā neviens netiktu apdraudēts.

2011. gada februārī ATV-2 uz kosmisko staciju nogādāja septiņas tonnas derīgās kravas, tai skaitā 1170 kg sausās kravas, 100 kg skābekli, 851 kg degvielas kosmiskajai stacijai un 4535 kilogramus degvielas pašam kosmosa kuģim, lai tas varētu veikt kosmiskās stacijas orbītas korekciju.

2011. gada 2. aprīlī ATV veica stacijas manevru, lai izvairītos no sadursmes ar kosmiskajiem atkritumiem.

Laikā, kamēr Johans Keplers viesojās kosmosā, kosmisko staciju apmeklēja arī Japānas automatizētais kravas kuģis HTV, ASV vairākkārt izmantojamie kosmosa kuģi, kā arī divi Progress un Soyuz kosmosa kuģi. Lai nodrošinātu korektu orbītas augstumu šiem viesiem, ATV palīdzēja veikt vairākus manevrus.

Pēdējais svarīgais ATV uzdevums bija būtiski izmainīt stacijas orbītas augstumu. Tas tika veikts trijos etapos. Pirmais manevrs notika 12. jūnijā, otrais - 15., bet pēdējais 17. jūnijā. Šī darba rezultātā stacijas orbītas augstums tagad ir 380 kilometri.

Lūkas starp staciju un ATV-2 tiks aizvērtas svētdienas pēcpusdienā. Atvienošanās sāksies pirmdien, 20. jūnijā. Savukārt nākamajā dienā, 21. jūnijā, divas reizes tiks iedarbināti ATV-2 dzinēji. Plānots, ka aptuveni 20:50 GMT kosmosa kuģis būs pilnībā sadalījies un pēdējās atlūzas varētu iekrist okeānā.

Arī kosmosa kuģa bojāeja kalpos zinātniskiem mērķiem. Viss notiekošais tiks reģistrēts "melnajā kastē". Kad ATV-2 atradīsies aptuveni 18 kilometru augstumā, tiks veikts "pēdējais zvans uz mājām", lai pārraidītu vērtīgo informāciju.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!